Πραγματοποιήθηκε η εξπρές συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (demilitarized zone – DMZ). Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέσχισε τη γραμμή που χωρίζει τη Νότια από τη Βόρεια Κορέα για να κάνει μερικά ιστορικά βήματα μαζί με το Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη χώρα του.
Ο Τραμπ διέσχισε τα σύνορα ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα στο χωριό Πανμουντζόμ, όπου είχε υπογραφεί η ανακωχή του 1953. Συνοδεία του ισχυρού άνδρα της Πιονγκγιάνγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μερικά βήματα στο βορειοκορεατικό έδαφος, προτού σταθεί δίπλα του στη συνοριακή γραμμή για να βγάλουν φωτογραφίες οι δημοσιογράφοι.
«Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον κόσμο», δήλωσε, προσθέτοντας: «Σηματοδοτεί ότι θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο δυσάρεστο παρελθόν και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μέλλον».
Το Reuters συγκεντρώνει κάποια βασικά στοιχεία για την DMZ:
- H DMZ υπενθυμίζει ότι ο κορεατικός πόλεμος του 1950-1953 έληξε με μία ανακωχή και όχι με Συνθήκη.
- Πρόκειται για έναν διάδρομο 2 χιλιομέτρων, που στις δύο πλευρές είναι «επενδεδυμένος» με συρματόπλεγμα, βαρύ εξοπλισμό και παγίδες.
- Απέχει 60 χιλιόμετρα από τη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα, Σεούλ, και 210 χλμ από την βορειοκορεατική, Πιονγκιάνγκ.
- Μέσα στην DMZ υπάρχει μία Ενιαία Περιοχή Ασφάλειας (JSA). Το λεγόμενο χωριό της εκεχειρίας, Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η κατάπαυση πυρός του 1953, βρίσκεται στην JSA, που έχει 800 μέτρα πλάτος και 400 μέτρα μήκος.
- Μια γραμμή στρατιωτικής οριοθέτησης (MDL) σηματοδοτεί το όριο μεταξύ των δύο Κορεατών.
- Το Πανμουντζόμ είναι ένα σύμπλεγμα διακριτών φωτεινών κτιρίων. Οι δύο Κορέες έχουν δικά τους γραφεία συνδέσμου και αίθουσες συνεδριάσεων, σε κάθε πλευρά της MDL στο χωριό.