Προεκλογικές παρατάσεις για τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Δύο παρατάσεις αποφάσισε να δώσει χθες -εννέα ημέρες πριν τις εκλογές- ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης σε αντίστοιχα δύο προθεσμίες καταβολής και υποβολής ασφαλιστικών εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η πρώτη προθεσμία την καταβολή των τρεχουσών μηνιαίων κρατήσεων του Μαΐου από τους αυταπασχολούμενους, ενώ η δεύτερη αφορά την αναδρομική υποβολή των εισφορών των μελών και διαχειριστών εταιρειών (πλην ΑΕ).

Συγκεκριμένα, οι εισφορές του Μαΐου θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 15 Ιουλίου (δηλαδή επτά μέρες μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου), αντί για προχθές που ήταν η τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα. Πρόκειται για τις ήδη γνωστές εισφορές τις οποίες πληρώνουν οι επαγγελματίες κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ως ποσοστό επί του μηνιαίου εισοδήματος τους.

Παράλληλα, ο ΕΦΚΑ δίδει παράταση τριάντα ημερών σχεδόν για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων σε σχέση με τις εισφορές του 9μηνου μεταξύ Ιουνίου 2018 και Μαΐου 2019. Οι δηλώσεις αυτές θα πρέπει να υποβληθούν στον ΕΦΚΑ έως την 29η Ιουλίου αντί της 30ης Ιουνίου.