Ελεύθεροι οι ισοβίτες της 17Ν βάσει του νέου ποινικού κώδικα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ελεύθεροι στα σπίτια τους, φορώντας απλά ένα βραχιολάκι, μπορούν να είναι οι ισοβίτες της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν με βάσει το νέο Ποινικού Κώδικα που ισχύει από σήμερα 1η Ιουλίου 2019.

Με βάσει το άρθρο  110Α του εν λόγω Ποινικού Κώδικα αποκτούν πλέον δικαίωμα απόλυσης από τις φυλακές ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο Σάββας και ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ενώ αίτηση για την αποφυλάκιση του μπορεί να υποβάλει στις αρχές Σεπτεμβρίου και ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Δημήτρης Κουφοντίνας σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός, σε πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος σε 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι πως αυτές οι ευνοϊκές διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα για τους καταδικασμένους για τρομοκρατία ισχύουν έστω κι αν αλλάξουν από την επόμενη κυβέρνηση, καθώς συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των διατάξεων εκείνων που νομικά χαρακτηρίζονται ως «διατάξεις ουσιαστικού ποινικού δικαίου».

Νέο όχι στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Εξάλλου η εισαγγελέας του Βόλου Μαρία-Σοφία Βαΐτση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να προτείνει στο δικαστικό συμβούλιο την απόρριψη του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση νέας 7ήμερης άδειας από τις Αγροτικές Φυλακές Βόλου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Εισαγγελέως ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν έχει μεταμεληθεί για τις στυγερές δολοφονίες της οργάνωσης, προσφέρει ηθική συμπαράσταση σε αλληλέγγυους που προβαίνουν σε δολιοφθορές για υποστήριξη του αιτήματός του και σε κάθε περίπτωση δεν έχει δείξει δείγματα μεταμέλειας, καταγράφει δε φράσεις του με τις οποίες «καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη», «ευχαριστεί για την συμπαράσταση συντρόφους και συντρόφισσες».

Επιπρόσθετα η Εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην βόλτα Κουφοντίνα στο Σύνταγμα, σε προηγούμενη άδειά του, εκεί που είχε πέσει νεκρός ο άτυχος Θάνος Αξαρλιάν. Την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστικό συμβούλιο.