Κ. Μπίτσιος (ΣΕΒ): Σε ΝΑ Ασία και Υποσαχάρια Αφρική το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την πεποίθηση του ότι ο δρόμος προς ένα πιο παραγωγικό και ανταγωνιστικό μέλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις περνά από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος.

Η παρεμβασή του έγινε με αφορμή την κυκλοφορία του μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου του ΣΕΒ, Expo Ready, με τίτλο “Η Ελλάδα εξάγει”, στο οποίο παρουσιάζονται οι δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας που προωθεί ο Σύνδεσμος, καθώς και ειδικότερες αναλύσεις για τις διεθνείς αγορές και τους εξαγωγικούς προορισμούς.

Όπως τόνισε ο κ. Μπίτσιος, η πεποίθηση αυτή επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά κατά την επιχειρηματική αποστολή που διοργάνωσε ο ΣΕΒ στην Ταϊλάνδη και τη Σιγκαπούρη μεταξύ 27/5-2/6.

“To 2017, το 64% των ελληνικών εξαγωγών είχε προορισμό την Ευρωπαϊκή αγορά, το 24% την Ασιατική (6,8% την Τουρκία, 4,4% τον Λίβανο, και μόλις το 1,7% την Κίνα), το 6,2% την Αμερικανική ήπειρο και το 5,8% την Αφρική”, σημείωσε.
Όπως εξήγησε, “αφενός, η Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά αποτελεί “γνώριμα νερά” και είναι με πολλούς τρόπους η οικονομική οικογένειά μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η ματιά μας παραμένει στραμμένη σε χώρες όπως η Ιρλανδία – η αποστολή πραγματοποιήθηκε στις 26-28/6- και η Λιθουανία, προορισμός για την επόμενη επιχειρηματική αποστολή μας στις 23-26/9. Αφετέρου, η Ευρώπη παρουσιάζει σημεία καταναλωτικού κορεσμού και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που περιορίζουν τα περιθώρια αύξησης των εξαγωγών μας σε αυτήν.Τόσο η Ν.Α. Ασία όσο και η Υποσαχάρια Αφρική αποτελούν σήμερα τις ζώνες όπου εξελίσσεται η δράση της παγκόσμιας οικονομίας. Η προσέγγισή τους είναι λίγο-πολύ μονόδρομος. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Να ενισχύσουμε τις πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις, να ανοίξουμε νέες πρεσβείες και να τις στελεχώσουμε με ΟΕΥ, και να πολλαπλασιάσουμε, ενωμένοι, τις επιχειρηματικές μας αποστολές.

Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες να αυξήσουμε το μερίδιό μας στο παγκόσμιο εμπόριο, που παραμένει ίδιο με το 2000”.

Με αυτή τη λογική, όπως πρόσθεσε ο κ. Μπίτσιος, “στις 18 Σεπτεμβρίου και σε συνεργασία με τους πρέσβεις των χωρών της ASEAN στην Αθήνα – τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκρισή τους – ο ΣΕΒ θα διοργανώσει ημερίδα για την περιφερειακή αγορά της Ν.Α. Ασίας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει”.