Ν. Ζηλανδία: Πρόστιμα 67.000 δολαρίων για χρήση πλαστικής σακούλας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Μέχρι και 67.000 δολάρια θα φτάνει το ύψος του προστίμου σε επιχειρήσεις που παρέχουν στους πελάτες τους πλαστικές σακούλες μιας χρήσης στη Νέα Ζηλανδία.

Πλέον η χώρα τις απαγόρευσε και επίσημα, με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Γιουτζίν Σέιτζ, να δηλώνει ότι “οι Νεοζηλανδοί είναι υπερήφανοι για την εικόνα καθαριότητας της χώρας τους και θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα την τιμήσουν. Το τέλος στη χρήση της πλαστικής σακούλας συμβάλλει σε αυτό”.

Βέβαια να σημειωθεί ότι ο νόμος ισχύει για τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης και όχι της επαναχρησιμοποιούμενης. Η σχετική νομοθεσία, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και τέθηκε σήμερα σε ισχύ, δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα την εικόνα στα σούπερ μάρκετ, καθώς τα μεγαλύτερα από αυτά έχουν ήδη απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες.

Η μόλυνση από τα πλαστικά έχει γίνει ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα με ένα εκατομμύριο πουλιά και περισσότερα από 100.000 θαλάσσια θηλαστικά να τραυματίζονται ή να σκοτώνονται κάθε χρόνο επειδή παγιδεύονται μέσα σε πλαστικές σακούλες ή από την κατάποσή τους μέσω της τροφικής αλυσίδας.