PwC : Αναγκαία η ανανέωση του Ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου.

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Η υφιστάμενη κατάσταση του ελληνικού ακτοπλοϊκού δικτύου, του επιβατηγού στόλου καθώς και της αναγκαιότητας ανανέωσης του σύμφωνα με την νέα περιβαλλοντική νομοθεσία και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, αναλύεται σε έρευνα της Price Water House Coopers για την Ελληνική Ακτοπλοΐα, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και παραδόθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στην εν λόγω έρευνα διαπιστώνεται η αναγκαιότητα της ανανέωσης και καταγράφονται όλοι οι δυνατοί τρόποι χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος καθώς και οι εν ισχύ Ευρωπαϊκοί μηχανισμοί οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην υλοποίηση μιας εκ βάθρων ανανέωσης του συστήματος.

Την έρευνα παρέλαβε από τον Πρόεδρο του ΝΕΕ Δρ. Γιώργο Πατέρα και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Σακέλλη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, παρουσία του Γενικού Γραμματέα ΥΝΑΝΠ, κ. Διονύση Τεμπονέρα και εκπροσώπων της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών.

Ο κ. Σαντορινιός υπογράμμισε την άριστη συνεργασία που είχε το ΝΕΕ με το Υπουργείο σε όλα τα θέματα και τόνισε ότι η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την εφαρμογή πολιτικών που στόχο θα έχουν τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ακτοπλοΐας.

“Η χώρας μας”, είπε, “περιβάλλεται από θάλασσα, η θάλασσα είναι η ζωή των νησιών και η κινητήριος δύναμη της οικονομίας μας. Η Ελληνική ακτοπλοΐα με περισσότερες από 160 γραμμές συνδέει 140 λιμάνια και 116 νησιά εξυπηρετεί σχεδόν 1,5 εκατομμύρια κατοίκους νησιών. Το 2017 μόνο εξυπηρέτησε τους περισσότερους επιβάτες στην Ε.Ε. Ιδιαίτερα, δε, για τους κατοίκους των μικρών νησιών που η ζωή τους εξαρτάται από τις μετακινήσεις, η ακτοπλοϊκή διασύνδεση είναι ζωτικής σημασίας. Ταυτόχρονα, 350.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υπάρχουν χάριν στην επιβατηγό ναυτιλίας, δημιουργώντας περίπου 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Η μεγαλύτερη όμως συμβολή της ελληνικής ακτοπλοΐας έγκειται στην καθοριστική υποστήριξη του Τουρισμού ο οποίος αποτελεί το περίπου το 20,6% του ΑΕΠ, ενώ πάνω από το 65% των εσόδων του προέρχεται από τα νησιά”.

Το υπουργείο Ναυτιλίας, από το 2015 έως τώρα έχει προσπαθήσει σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργίας της ακτοπλοΐας και έχει θέσει, μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ένα ανανεωμένο πλαίσιο λειτουργίας.

“Η υγιής ακτοπλοΐα συνδέεται με τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και της εθνικής μας οικονομίας, στοιχείων απαραίτητων για την πρόοδο των νησιών και της χώρας μας”, ανέφερε ο κ. Σαντορινιός προσθέτοντας, “αφουγκραζόμενοι την ανάγκη για καλύτερα και περισσότερα πλοία που θα είναι περιβαλλοντικά φιλικά και θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων, προσφέροντας ποιοτικότερες υπηρεσίες έχουμε, σαν Υπουργείο και εγώ προσωπικά, κάνει εργώδεις προσπάθειες.

Αναφέροντας ενδεικτικά τις συνομιλίες που είχα με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Περιφερειακής Πολιτικής κυρία Corina Cretu και τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Dominique Ristori, στις Βρυξέλλες τον Ιανουαρίου 2019, για στήριξη καινοτόμων εφαρμογών που θα δίνουν τη δυνατότητα στα πλοία να εκσυγχρονιστούν με βάση τις διεθνείς και ευρωπαϊκές επιταγές, το έργο «Elemed» το οποίο εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2018, στο λιμάνι της Κυλλήνης και αποτελεί την πρώτη εγκατάσταση ηλεκτροδότησης για πλοία, με σκοπό την μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για επικαιροποίησης του 2932/2001 και την πρόβλεψη για πολυετείς συμβάσεις, έχουμε θέσει ως στόχο την ανάληψη δράσεων για την ανανέωση του στόλου, έτσι ώστε η ακτοπλοΐα μας να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, να αποκτήσει πλοία και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών ενώ παράλληλα να βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα μειώνοντας τους ρύπους.

Στόχος μας, που συμπίπτει με την παρούσα μελέτη, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της ακτοπλοΐας και η ανανέωση του στόλου με πλοία που θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως LNG, ηλεκτροκίνηση ή υβριδική ενέργεια, εκμεταλλευόμενοι, συνδυαστικά, όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία”.

Κλείνοντας ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογράμμισε πως η κοινή στόχευση με τους φορείς της ακτοπλοΐας και ναυτιλίας για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εισαγωγή νέων, περιβαλλοντικά φιλικών, εργαλείων στην εξυπηρέτηση των πολιτών, εξασφαλίζει νέες και μεγαλύτερες ελπίδες για την ανάδειξη της χώρας μας και στην πρώτη ενεργειακά αυτόνομη ναυτική δύναμη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής στην διάρκεια της τελευταίας τριετίας και συγκεκριμένα τα έτη, 2016, 2017 και 2018 η ετήσια κίνηση, στο σύνολο των ακτοπλοϊκών γραμμών της χώρας, καταγράφει συνεχώς αύξηση.

Συγκεκριμένα, το 2016 η Ελληνική ακτοπλοΐα είχε διακινήσει 15.988.620 επιβάτες, το 2017, 17.558.620 επιβάτες και το περασμένο έτος 2018, 18.461.963 επιβάτες. Για φέτος οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 20 εκατ. επιβάτες.