Στην καλλιέργεια λεβάντας στρέφονται οι Έλληνες αγρότες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στις εναλλακτικές καλλιέργειες, προκειμένου να μειώσουν το τεράστιο κόστος παραγωγής που έχουν τα πιο “παραδοσιακά” ελληνικά προϊόντα.

Μια από αυτές είναι η καλλιέργεια της λεβάντας, η οποία χρησιμοποιείται από τις φαρμακοβιομηχανίες και τα εργοστάσια παρασκευής αρωμάτων, την βιομηχανία καλλυντικών για σαπούνια και απορρυπαντικά, τρόφιμα κλπ.

Στη λεκάνη της Μεσογείου παράδοση στην καλλιέργεια λεβάντας έχει η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Γαλλία, ενώ δυναμικά έχουν μπει, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία καθώς και η Βουλγαρία. Με δειλά βήματα ακολουθεί και η Ρουμανία.

Πολλά είναι τα είδη λεβάντας που μπορούν να καλλιεργηθούν, ωστόσο πιο διαδεδομένο και πιο μυρωδάτη ποικιλία είναι η στενόφυλλη λεβάντα (Lavandula angustifolia) από την οποία παράγεται και το καλύτερης ποιότητας αιθέριο έλαιο.

Το έλαιο της λεβάντας είναι το πιο δημοφιλές και εύχρηστο αιθέριο έλαιο. Είναι εντελώς αβλαβές και αναμιγνύεται καλά με τα περισσότερα αιθέρια έλαια, ενισχύοντας τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Η αποξηραμένη λεβάντα που προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια φθάνει να πωλείται στην εγχώρια αγορά έως 11,5 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές του εξωτερικού οι τιμές πώλησης είναι σημαντικά υψηλότερες, όταν πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια. Η απόδοση σε χλωρό βάρος λεβάντας τον πρώτο χρόνο είναι 50-100 κιλά ανά στρέμμα, τον δεύτερο 200-250 κιλά ανά στρέμμα και τον τρίτο 300-350 κιλά ανά στρέμμα.