Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο μέγεθος της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ειδικά η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και επανέφερε τον δικομματισμό στο προσκήνιο.
Επιπλέον εκτιμάται, ότι μία μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν επιθυμεί την πολιτική αστάθεια στη χώρα και ως εκ τούτου προσανατολίζεται στην εδραίωση αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Έτσι, η διαφαινόμενη άνοδος του δικομματισμού δείχνει να φέρνει πιο κοντά την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και συνεπώς, τις μονοκομματικές κυβερνήσεις, έστω και με οριακές πλειοψηφίες, τις οποίες, εν συνεχεία, η διαχείριση της κρίσης δεν αποκλείεται να τινάξει στον αέρα τις ισορροπίες δυνάμεων.
Την ίδια στιγμή, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ενδεχόμενο εισδοχής νέων μικρών κομμάτων στο Κοινοβούλιο, με το βλέμμα περισσότερο να είναι στραμμένο στο κόμμα Έλληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.
Η είσοδος ή όχι των μικρών κομμάτων στη βουλή θα διαμορφώσει και τις συνθήκες για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.
Ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες;
Καθοριστικοί παράγοντες είναι δύο: Πρώτον, ποιο θα είναι το ποσοστό που θα λάβουν στο σύνολό τους τα κόμµατα που δεν θα ξεπεράσουν το όριο του 3% για να εισέλθουν στη Βουλή και δεύτερον ποιος θα είναι ο αριθμός των ψήφων που θα λάβει το πρώτο κόμμα.
Με τον ισχύοντα εκλογικό νόµο, όσο µεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα µείνουν εκτός Βουλής τόσο µικρότερο είναι το ποσοστό που απαιτείται να συγκεντρώσει το πρώτο κόμµα για την αυτοδυναµία.
Για παράδειγμα, αν το ποσοστό των μικρών κομµάτων που θέλουν να μπουν στη βουλή, κυµανθεί µεταξύ του 5% και του 7%, τότε το ποσοστό που χαρίζει αυτοδυναµία στο πρώτο κόμμα θα πρέπει να είναι από 38% έως 38,5%.
Αντίθετα, αν αυτά τα μικρά κόμματα συγκεντρώσουν μεγαλύτερο ποσοστό δηλαδή 13% έως 15%, τότε το απαιτούµενο ποσοστό αυτοδυναµίας του πρώτου κόµµατος «πέφτει» στο 35% µε 34,5%.
Τα «µαθηµατικά της κάλπης» µπορεί να οδηγήσουν σε ακόµη πιο ριψοκίνδυνες καταστάσεις. Εάν το ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών κοµμάτων καταγραφεί στο 8% και το πρώτο κόµµα λάβει ποσοστό 37% θα κερδίσει 150 έδρες στη Βουλή. Αν, υπό τις ίδιες συνθήκες, το ποσοστό του πρώτου κόμµατος είναι 37,2%, τότε διασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.