ΕΣΑΛ για master plan COSCO: Στον αέρα παραμένουν επενδύσεις 612 εκατ. ευρώ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Για άλλη μια φορά η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), κατά την διάρκεια της χθεσινής της συνεδρίασης, επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζουν άπαντες πλέον στο λιμάνι του Πειραιά, ότι δεν λαμβάνει καμιά απόφαση.

Χθες η ΕΣΑΛ είχε προγραμματισμένη συνάντηση κατά την διάρκεια της οποίας θα συζητούσε – εκ νέου – το master plan της ΟΛΠ ΑΕ.

Πέραν του ότι ουδείς κατάλαβε τι νόημα είχε η συνάντηση αυτή με το συγκεκριμένο θέμα, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δηλαδή τέσσερις μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου η ίδια η ΕΣΑΛ δεν έλαβε καμιά απόφαση.

Απλά επανήλθε συζητώντας εκ νέου τις αλλαγές που έχει ζητήσει από την ΟΛΠ ΑΕ σε σχέση με το master plan του.

Στην εν λόγω συζήτηση συμμετείχαν ο απερχόμενος Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και οι Δήμαρχοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος κ.κ. Χρήστος Βρεττάκος και Γιάννης Λαγουδάκης, όπως και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και φορέων, οι οποίοι και επανέλαβαν τις γνωστές διαφωνίες τους, επί του master plan. Στην αρχική συζήτηση στελέχη της ΟΛΠ ΑΕ  έδωσαν – για πολλοστή φορά – εξηγήσεις για τα επενδυτικά πλάνα του Οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση η νέα διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ έχει στραμμένο πλέον το βλέμμα στην 8η Ιουλίου και στην, όποια, νέα κυβέρνηση προκύψει από τις εθνικές εκλογές από την οποία και αναμένει να δώσει άμεσα το πράσινο φως για το επενδυτικό master plan της.

Τόσο ο νέος Πρόεδρος της ΟΛΠ ΑΕ κ. YU Zeng Gand, όσο και Διευθύνων Σύμβουλός της Captain Fu κατά την διάρκεια της τελευταίας γενικής συνέλευσης επανέλαβαν αμφότεροι την απόφαση της COSCO να επενδύσει δυναμικά στο λιμάνι του Πειραιά, επισημαίνοντας ότι αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές την άμεση έγκριση των επενδύσεων αυτών, ώστε να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι σχετικές εργασίες.

Υπενθυμίζεται πως οι συνολικές επενδύσεις της COSCO οι οποίες προβλέπονται από το master plan, ανέρχονται σε 612 εκατ. ευρώ. Τα 293,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε υποχρεωτικές επενδύσεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2021, ημερομηνία η οποία όπως όλα δείχνουν δεν μπορεί πλέον να ισχύει μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην έγκριση του master plan. Επιπρόσθετα η COSCO έχει συμπεριλάβει στο δεσμευτικό επενδυτικό πρόγραμμα της και επιπλέον επενδύσεις ύψους 318 εκατ. ευρώ.