Η ΑΑΔΕ περιμένει “στη γωνία” όσους κρύβουν έσοδα από το Airbnb

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Έπειτα από την αποκάλυψη ότι μέσω της πλατφόρμας Airbnb οι Έλληνες έχουν “μαζέψει” τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ, η ΑΑΔΕ συνειδητοποίησε ότι μπροστά της υπάρχει ένας “παράδεισος” αδήλωτων εισοδημάτων, αλλά και ακινήτων, γεγονός που έβαλε “μπροστά” τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της.

Αυτό που κάνει τώρα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, είναι να διαπιστώσει εάν οι φορολογούμενοι απέδειξαν ή θα αποδείξουν όλα αυτά τα εισοδήματα στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Μάλιστα εάν συνυπολογιστούν τα έσοδα και από άλλες παρόμοιες πλατφόρμες (Booking.com, HomeAway κτλ), τότε το ποσό “εκτοξεύεται” τουλάχιστον στα 2 δισ. ευρώ.

Πλέον η ΑΑΔΕ θα “χτενίσει” τα έντυπα Ε2 που θα υποβληθούν φέτος, με σκοπό να γίνει διασταύρωση των στοιχείων που αναφέρονται στις συγκεκριμένες πλατφόρμες.

Μέχρι σήμερα, η Αρχή έστελνε προειδοποιητικά “ραβασάκια” στους “ξεχασιάρηδες” Έλληνες φορολογούμενους, προκειμένου να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκρυψαν, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, οι “ξενοδόχοι” είναι τόσοι πολλοί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η πολυτέλεια για προειδοποιήσεις. Έτσι, η ΑΑΔΕ προχωρά κατευθείαν σε πρόστιμα, τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και τις 20.000 ευρώ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επισημαίνει ότι για να αποφύγει κανείς τα “τσουχτερά” πρόστιμα, με τους κωδικούς του TAXISnet μπορεί να μπει στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο».

– Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

– Να υποβάλλει τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

– Να καταχωρίζει συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την τελευταία ημέρα του τρίτου μήνα από την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, όπου θα συμπεριλαμβάνει όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η.1.2018 έως και την ημερομηνία έναρξής της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Φορολόγηση Εσόδων

Τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών φορολογούνται όπως και τα εισοδήματα από ενοίκια:

– έως 12.000 ευρώ με συντελεστή 15%
– από 12.001 έως 35.000 ευρώ με συντελεστή 35% και
– από 35.001 και άνω με συντελεστή 45%

Πρόστιμα

Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά καθώς, για τις ακόλουθες παραβάσεις προβλέπονται:

– Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στους «Διαχειριστές».

– Από τη διαπίστωση της παράβασης ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός (15) δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

– Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το δεκαπενθήμερο εντός του οποίου θα έπρεπε να συμμορφωθεί, το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο ήτοι 10.000 ευρώ (5.000 Χ 2 = 10.000 ευρώ).

– Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ (5.000 Χ 4 = 20.000).

– Επίσης, σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος.

– Σε περίπτωση εκπρόθεσμης «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.