Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουάριου του 2010, υποχώρησε χθες το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, με τα ελληνικά ομόλογα να βρίσκουν νέα ευκαιρία για ράλι μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας για επανέναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς καταγράφει θεαματική πτώση 20 μονάδων βάσης στο ιστορικό ναδίρ του 2,10%. Τα ελληνικά ομόλογα λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη ώθηση όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, με τις προσδοκίες για μία κυβέρνηση που θα δώσει ώθηση σε επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις να είναι υψηλές.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μπει σε έντονα καθοδικό κανάλι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αν και νωρίτερα -μετά την ανακοίνωση του πακέτου Τσίπρα- είχαν κινηθεί ανοδικά, καθώς η επενδυτική κοινότητα ανησύχησε εξαιτίας των προεκλογικών παροχών αλλά και της διαφαινόμενης υπαναχώρησης έναντι των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

Η προοπτική αλλαγής οικονομικής πολιτικής με την προκήρυξη των εθνικών αλλαγών συνέβαλε στην αλλαγή του κλίματος, ενώ ενισχυτικά επιδρά και η πανευρωπαϊκή τάση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων υπό την προοπτική νέας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Επιπλέον, το σήμα που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για χαλάρωση της πολιτικής της, δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές ομολόγων, ειδικά την στιγμή όπου οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων είναι οι υψηλότερες στην ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς είναι στο 1,87%, μειωμένη κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, μετά και την απόφαση της Ρώμης να αποφύγει την σύγκρουση με τις Βρυξέλλες αναθεωρώντας προς τα κάτω τον στόχο του ελλείμματος.

Η απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού ομολόγου είναι στο 0,32% και του πορτογαλικού στο 0,39%.