Ο ιδρυτής της Wikipedia καλεί τους χρήστες σε απεργία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Πρόσκληση για καθολική απεργία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απευθύνει ο  Λάρι Σάνγκερ, συνιδρυτής της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, για την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5  Ιουλίου.

Ο Σάνγκερ ζήτησε από τους χρήστες να κάνουν μία προσπάθεια να πιέσουν τα κοινωνικά δίκτυα να σεβασθούν περισσότερο τα προσωπικά δεδομένα.  Όπως υποστηρίζει, όσοι περισσότεροι συμμετάσχουν στην «απεργία», τόσο πιο δυνατά θα ακουστεί το μήνυμα της μαζικής δυσαρέσκειας και υπάρχει τότε ελπίδα τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook να προχωρήσουν σε αλλαγές, που θα προσδώσουν στους χρήστες περισσότερο έλεγχο πάνω στα δεδομένα τους, ενώ θα καταστήσει τα ίδια πιο ανοιχτά και λειτουργικά.

«Πρέπει να κάνουμε πολύ θόρυβο, να απαιτήσουμε από τις γιγάντιες επιχειρήσεις που επιχειρούν να μας χειραγωγήσουν, να μας επιστρέψουν τον έλεγχο πάνω στα δεδομένα μας, στην ιδιωτικότητα και στην εμπειρία του χρήστη», αναφέρει στο κάλεσμα του ο Σάνγκερ.

Μάλιστα,  καλεί τους απανταχού χρήστες να συνυπογράψουν μια Διακήρυξη Ψηφιακής Ανεξαρτησίας που ο ίδιος συνέταξε.

Το κείμενο, που κυκλοφόρησε ήδη ευρέως μέσω Twitter, Reddit κ.α., καλεί τα κοινωνικά δίκτυα να αποκεντρωθούν και να σέβονται πλέον τα δικαιώματα των ανθρώπων για ελεύθερο λόγο, ιδιωτικότητα και ασφάλεια. Ο Σάνγκερ ζήτησε από άλλους να διαδώσουν τη Διακήρυξη μέσω Facebook, καθώς ο ίδιος δεν διατηρεί λογαριασμό σε αυτό.