Reuters για Μητσοτάκη: «Έτοιμος για το άλμα στο μέλλον»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Έτοιμος για το «άλμα στο μέλλον» γράφει το Reuters για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αφιέρωμα γα την Ελλάδα που μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

«Ο 51χρονος πολιτικός, ο οποίος προετοιμάζεται να οδηγήσει την Ελλάδα για την επόμενη τετραετία, θέλει να δώσει νέα πνοή στην οικονομία και να μεταβάλλει την εικόνα της χώρας ως προβληματικό παιδί της Ευρώπης μετά από τρία σχέδια διάσωσης από το 2010. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ πριν από την ψηφοφορία», γράφει το Reuters.

«Το πρώτο πράγμα που είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης είναι μια σταθερή κυβέρνηση, μια ισχυρή πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Μητσοτάκης στο Reuters κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα.

«Εάν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο και είμαι πολύ αισιόδοξος, νομίζω ότι θα στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας, χωρίς πρόσθετες εκλογές για να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές της Κυριακής ίσως να μην δώσουν ένα «καθαρό νικητή», παρόλο που ο Κώστας Παναγόπουλος επικεφαλής των μετρήσεων της ALCO αναφέρει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Καλύπτοντας περισσότερα από 1.100 χιλιόμετρα σε 14 ώρες με αεροπλάνο και αυτοκίνητο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε στρατιώτες στον Έβρο, παραγωγούς σκόρδου και μεταξιού και οικογένειες στους δρόμους σε μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ελλάδας.

Ο μόνος τρόπος για να αναζωογονηθεί η ελληνική οικονομία και να περάσει σε ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης είναι «μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «θέλω μία χώρα η οποία πρώτα από όλα θα είναι για το μέλλον της».

Έχει υποσχεθεί θέσεις εργασίας, καταπολέμησης της εγκληματικότητας, καθώς και περισσότερα κεφάλαια και βοήθεια από την Ευρώπη για μια χώρα που έχει δει τεράστιες εισροές προσφύγων τα τελευταία χρόνια και εντάσεις με την Τουρκία.

«Έχω μεγάλες φιλοδοξίες… είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα μπροστά», είπε στο πρακτορείο Reuters χαρακτηριστικά.

Θέλει ακόμα να ξεμπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις, να περιορίσει αυτό που ονομάζει μεγάλο αποτύπωμα του κράτους και να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δανείζεται με το ίδιο κόστος με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδιάζει επίσης να διεξάγει “μια ειλικρινή συζήτηση” με τους ευρωπαίους δανειστές για να μειώσει τον στόχο της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα μια κίνηση που θα επιτρέψει περαιτέρω φορολογικές περικοπές.

Το άρθρο σημειώνει ότι μετά από χρόνια «εύθραυστων» κυβερνητικών συνασπισμών, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά από σχεδόν μία δεκαετία.

«Έχω συνομιλήσει με δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μου και ακούω τις ανησυχίες τους», λέει στο πρακτορείο. «Αλλά έχω επίγνωση πάντα των ονείρων και των προσδοκιών του ελληνικού λαού», καταλήγει ο Κυρ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «είχαμε το χρόνο να αλλάξουμε το κόμμα».