Η επιλογή Λαγκάρντ έριξε τις αποδόσεις και των Ελληνικών ομολόγων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Η απόφαση να αναλάβει η Κριστίν Λαγκάρντ την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας “έριξε” τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης σε νέα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η κρυφή ελπίδα για μια πιο ήπια νομισματική πολιτική από εκείνη του Μάριο Ντράγκι. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν οι αναλυτές. Η Ελλάδα με όπλο και τις κάλπες της Κυριακής από τις οποίες η αγορά προεξοφλεί την αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα με μία ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα έχει προτεραιότητά της την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, επωφελείται από το γενικότερο ευνοϊκό κλίμα, υπεραποδίδοντας μάλιστα σημαντικά των υπόλοιπων αγορών κρατικού χρέους.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει βουτιά της τάξης του 4,5% και διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλά στο 2,106%, ενώ κατά 10% υποχωρεί η απόδοση του 5ετούς στο 1,099% και σε νέα ιστορικά χαμηλά επίσης.

Υπενθυμίζεται πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%. Από τα επίπεδα της έκδοσής του το yield στο 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει κατά 47% ενώ το yield στο 5ετές έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 70%, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ράλι σημειώθηκε από τις 27 Μαΐου και μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, με την απόδοση του 10ετούς να έχει υποχωρήσει από τότε κατά 38% και αυτήν του 5ετούς κατά 49%.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτό δεν το αναμέναμε, ιδιαίτερα αφού η ίδια αρνήθηκε σθεναρά ότι ήταν υποψήφια πέρυσι», δήλωσε ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ, αναλυτής στην Pictet Wealth Management. «Θα προσφέρει μια συνέχεια ύστερα από τον Ντράγκι, έναν σημαντικό κινητήριο παράγοντα για τις αγορές. Ο τρόπος αντίδρασης της ΕΚΤ είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά υπό την προεδρία της Λαγκάρντ».

Οι αποδόσεις των περισσότερων 10ετών ομολόγων στο μπλοκ κατέγραψαν πτώση κατά 3 μονάδες βάσης, με αυτές των τίτλων σε Ολλανδία, Αυστρία, Ισπανία και Πορτογαλία να υποχωρούν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Η απόδοση του 10ετούς βελγικού ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος.

Στη Γερμανία, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων κατέγραψαν νέο ιστορικό χαμηλό στο μείον 0,397%. Οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ στο μείον 0,09%.

Το ευρώ ήταν σταθερό στην αρχή της διαπραγμάτευσής του στην Ευρώπη στο 1,1283 δολάριο, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές στο μπλοκ κατέγραψαν άνοδο στην έναρξη των συναλλαγών.

Αναλυτές δήλωσαν ότι η αντίδραση στις αγορές αντανακλά και την ανακούφιση που οι ηγέτες της ΕΕ δεν είχαν επιλέξει έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ μιας πιο σφιχτής πολιτικής, όπως τον Γερμανό Γενς Βάιντμαν, για να ηγηθεί της ΕΚΤ.

Ο Άντριου Κένινγκχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, που αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσει και πάλι τις αγορές περιουσιακών στοιχείων πριν τα τέλη του έτους, δήλωσε ότι ο κίνδυνος σε αυτή την πρόβλεψη ήταν η πιθανότητα να διαδεχθεί τον Ντράγκι ένας αξιωματούχος που θεωρείται ‘γεράκι’.

«Ως εκ τούτου, το βασικό θέμα για τον διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ ότι η ίδια δεν είναι ο Γενς Βάιντμαν», δήλωσε.

Στην Ιταλία, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 9 μονάδες βάσης στο χαμηλό 14 μηνών στο 1,76%. Η Ιταλία θεωρείται ότι επωφελείται ιδιαίτερα από μια περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ και η αγορά ομολόγων της καταγράφει υπεραπόδοση τις τελευταίες ημέρες καθώς τα σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ τροφοδοτούν τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων και πιθανόν έναν νέο γύρο αγορών στοιχείων ενεργητικού.