Η ώρα των δημοσκοπήσεων – Η τάση που καταγράφουν και τα σενάρια για την αυτοδυναμία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ένα βήμα πριν τις εκλογές και τα κομματικά γραφεία βρίσκονται σε “κλίμα ζυμώσεων και αναλύσεων, “ξεσκονίζοντας” τις νεώτερες δημοσκοπήσεις που έχουν στα συρτάρια τους.

Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες από τις εταιρίες MRB,  Rass και Pulse,  καταγράφουν την τάση  των ψηφοφόρων και δίνουν την εικόνα της κάλπης  όπως αποτυπώνεται αυτό το διάστημα. Όλες οι αναλύσεις εστιάζονται στο θέμα της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος και στον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή.

Πάντως, σε όλα τα σενάρια των δημοσκοπήσεων, η ΝΔ φαίνεται πως κλειδώνει την αυτοδυναμία καθώς συγκεντρώνει από 155 έως 163 έδρες στη νέα Βουλή και δεν φαίνεται να απειλείται ακόμα και στην περίπτωση εισόδου επτά κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

Ας δούμε τι καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις

Στην πρόθεση ψήφου της PULSE, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35% έναντι 26,5% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά δηλαδή 8,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Στην αντίστοιχη μέτρηση της MRB, η ΝΔ συγκεντρώνει 32,3%, έναντι 24,7% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά δηλαδή 7,6 ποσοστιαίων μονάδων.

Στην πρόθεση ψήφου της Rass, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26,2%.

Και οι τρεις δημοσκοπήσεις συμφωνούν στο συμπέρασμα ότι το Κίνημα Αλλαγής καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ενώ αντίθετα η Χρυσή Αυγή  εμφανίζεται με χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και να είναι οριακά τα ποσοστά της για την είσοδο της στην βουλή.

Στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25, «παίζει» κοντά στο όριο του 3%,  ενώ η  Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, είναι άλλος ένας σημαντικός  και αστάθμητος παράγοντας των εκλογών, καθώς αν μείνει εκτός Βουλής με ποσοστό λίγο κάτω από το 3%, διευκολύνει αριθμητικά την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, βάσει του εκλογικού νόμου.

Από 2,5% έως 4,5% παίρνει το κόμμα στην δημοσκόπηση της Pulse, στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, χωρίς το λευκό, το άκυρο και την αποχή.

Στο γκάλοπ της Rass, η Ελληνική Λύση Ελληνική μετράται στο 3,4%, αφήνοντας πίσω τη Χρυσή Αυγή που καταγράφει ποσοστό 3,2% και οριακά μπαίνει στη Βουλή. Σύμφωνα με την MRB, το κόμμα Βελόπουλου η πρόβλεψη αναφέρει πως το ποσοστό της θα κυμανθεί από 2,5% ως 4,8%.