Ο Νταβίντ Σασόλι είναι ο νέος σοσιαλιστής πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη ο Ιταλός Νταβίντ-Μαρία Σασόλι που διαδέχεται τον επίσης Ιταλό Αντόνιο Ταγιάνι, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος Ιουλίου. Ο Ιταλός Σοσιαλδημοκράτης  εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία, 345 υπέρ και  στηρίχτηκε από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών – καθώς και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Νταβίντ Σασόλι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1956. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και ξεκίνησε καριέρα δημοσιογράφου σε μικρές τοπικές εφημερίες και ειδησεογραφικά πρακτορεία. Στην συνέχεια συνεργάστηκε με την εφημερίδα Il Giorno.

Το 1992 εργάστηκε ως ρεπόρτερ του καναλιού TG3 και το 1996 έγινε παρουσιαστής. Στη συνέχεια συνεργάστηκε ως παρουσιαστής ειδήσεων στο κανάλι TG1 και έγινε ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφος της χώρας. Το 2007 έγινε αναπληρωτής διευθυντής του TG1.

Το 2009 αποφάσισε να μπει στην πολιτική και εξελέγη ευρωβουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα και επανεξελέγη το 2014. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης θητείας του διατέλεσε και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.