Ερντογάν: “Ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

«Αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουμε». Νέα προκλητική επίθεση, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Κίνα, έκανε ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  ανεβάζοντας κι άλλο το «θερμόμετρο» στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αναφερόμενος στις έρευνες που γίνονται στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι «Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα. Άλλωστε και η ‘’νότια Κύπρος’’ (Κυπριακή Δημοκρατία) δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ με τη νομιμότητα».

Ο Tούρκος πρόεδρος  δεν παρέλειψε να κατηγορήσει και την ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου, λέγοντας πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της ’νότιας Κύπρου’ η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ με ύποπτο τρόπο τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει την ’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ με τη δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται έντιμα. Στο Μπούργκενστοκ έγινε η μεγαλύτερη αδικία. Η ’νότια Κύπρος’ εντάχθηκε στην ΕΕ ενώ είπε όχι στο δημοψήφισμα και η ’βόρεια Κύπρος’ που είπε το ναι, δεν εντάχθηκε.

H EE δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στην βόρεια Κύπρο. Εμείς πώς να πιστέψουμε αυτή την ΕΕ; Αυτοί δεν είναι έντιμοι. Όλοι τους είναι σφετεριστές. Κι εδώ πάλι τα ίδια κάνουν!».

Αναφερόμενος στην υπόθεση των F-35 και στις πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τους S-400, είπε:«Αν ψάχνετε πελάτη και βρέθηκε ένας και έκανε κανονικά τις πληρωμές του. Πώς μπορείς να μην δώσεις το προϊόν του άλλου; Aυτό είναι σφετερισμός».

«Να συμφωνήσουν Τουρκία με Λιβύη για την ΑΟΖ»

Εντωμεταξύ, συμφωνία Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης (Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας) για την ΑΟΖ, προτείνει ο εν αποστρατεία υποστράτηγος Τζεμ Γκιουρντενίρ σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου Κύπρου. Μάλιστα ο Γκιουρντενίρ υποστηρίζει ότι «τα 39 τ. χλμ που έκλεψε η Ελλάδα από τον θαλάσσιο χώρο της Λιβύης στην πραγματικότητα περιέχουν και περιοχές που κλάπηκαν από την Τουρκία».

Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ο εν αποστρατεία υποστράτηγος Τζεμ Γκιουρντενίρ, αναφέρει ότι μετά την πτώση Καντάφι η Λιβύη οδηγήθηκε σε χάος. «Το 2014 η Ελλάδα είδαμε ότι έκλεψε από τα θαλάσσια χωρικά ύδατα της Λιβύης 39 τ. χλμ. εκμεταλλευόμενη την λεγόμενη υφαλοκρηπίδα της Κρήτης. Με βάση το διεθνές δίκαιο είναι αδύνατο η Κρήτη να πάρει τέτοιο θαλάσσιο χώρο από τη Λιβύη», ανέφερε στην τουρκική εφημερίδα.

Επισημαίνει ότι  «ασφαλώς σήμερα η Λιβύη δεν ζητά λογαριασμό γι αυτό. Γιατί; Επειδή δεν έχουν πολεμικό ναυτικό. Η χώρα είναι κατακερματισμένη», σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου Κύπρου.

Ο Τζεμ Γκιουρντενίρ  καταλήγοντας, προτείνει ότι πρέπει να συναφθεί μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων «επειδή πρέπει να πούμε ότι τα 39 τ. χλμ που κλάπηκαν από τη Λιβύη στην πραγματικότητα περιέχουν και περιοχές που κλάπηκαν και από την Τουρκία».

«Η σύναψη συμφωνίας με την Λιβύη θα είναι μια τόσο σημαντική εξέλιξη ώστε να προκαλέσει ‘σεισμό’ στην Ελλάδα. Για την Ελλάδα είναι εφιάλτης”