Ετοιμάζεται έκδοση νέου ελληνικού ομολόγου;

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Στην έκδοση ενός νέου ελληνικού ομολόγου οδηγούν τα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ που σημειώνουν τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και μέχρι τα τέλη του Ιουλίου.

Οικονομολόγοι αναλυτές επισημαίνουν ότι το σενάριο αυτό ευνοείται από το θετικό πρόσημο της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και από την αυτοδυναμία προς την οποία φαίνεται να κλίνει η Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Η έκδοση του νέου ελληνικού ομολόγου (μάλλον 7ετούς) φαίνεται να τείνει προς υλοποίηση αν λάβει κανείς υπόψιν και το 2% του 10ετούς αλλά και το 1% του πενταετούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επενδυτές έχουν ήδη στείλει «σήμα” για μαζική συμμετοχή, με συνέπεια το έδαφος για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου να θεωρείται στρωμένο.

Εάν αυτό συμβεί, τότε θα καλυφθεί το φετινό δανειακό πρόγραμμα, καθώς υπολείπονται μόνο 2 δισ. για την ολοκλήρωση του σχετικού κύκλου.

Παρά ταύτα, οι επικείμενες διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς για τον φετινό προϋπολογισμό και το στάδιο του δημοσιονομικού σχεδιασμού για το 2020 θα καταστήσουν πιο δύσκολη την όλη διαδικασία. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει μια επιπλέον έκδοση ελληνικού ομολόγου -έστω με reopening- μέχρι τα μέσα του προσεχούς Σεπτέμβρη.