Ο Τσίπρας στα “χέρια” του διεθνούς Τύπου: Ο σωτήρας που έγινε διάβολος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως “το τέλος” του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως Πρωθυπουργού, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το “παιχνίδι” είναι πια χαμένο.

Κάνοντας μια ανασκόπηση της πολιτικής πορείας του, η Times του Λονδίνου αναφέρεται στον κ. Τσίπρα κάνοντας λόγο για έναν «σωτήρα που έγινε διάβολος μεταμορφωμένος», όπως είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Εάν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές, ο Έλληνας ηγέτης, ο οποίος θα γίνει 45 ετών αυτό το μήνα, πιθανότατα θα αποχωρήσει από τη θέση του στις 7 Ιουλίου, στις έκτες γενικές εκλογές από τότε που η οικονομία κατέρρευσε το 2009. Ο κ. Τσίπρας είναι ένας διχαστικός και έξυπνος εικονοστάτης που υπερηφανεύεται για να κάνει τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο».

Για το πρώτο διάστημα της Κυβέρνησης του Τσίπρα ως Πρωθυπουργός το άρθρο τονίζει: «Τα κατασταλτικά μέτρα που διέταξε η ΕΕ σε αντάλλαγμα για τη διάσωση της Ελλάδας έσπρωξαν τη χώρα σε μια από τις βαθύτερες καταπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας. Τελικά, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τη μάχη του με τις Βρυξέλλες και εξασφάλισε επίσης μια σειρά από επιτεύγματα που έπρεπε να σε πέρας έτσι ώστε να εξασφαλίσει και την μακροχρόνια εκλογική επιτυχία του κόμματός του».

«Ο πρώτος άθεος πρωθυπουργός της Ελλάδας κάνει πρόωρες εκλογές, καθώς υπέστη μία ήττα έκπληξη στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τη Νέα Δημοκρατία έως και 10 μονάδες.

Η ανάκαμψη κερδίσει επαίνους από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, ωστόσο οι Έλληνες είναι θυμωμένοι με τον κ. Τσίπρα και σε συνδυασμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως επιλέγουν να του γυρίζουν την πλάτη, Οι ημέρες του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να είναι μετρημένες, καθώς οι Έλληνες πολίτες φαίνεται πως επιλέγουν ένα κεντρώο κεφάλαιο για η χώρα αντί για το λαϊκιστικό του κ. Τσίπρα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Handelsblatt: «Ο Τσίπρας ένα βήμα πριν το τέλος, η Ελλάδα ετοιμάζεται για την αλλαγή»

Με τον παραπάνω τίτλο, η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για την νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές, επικαλούμενη τις δημοσκοπήσεις αλλά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής αποτελούν νίκη για τους Συντηρητικούς. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ηττηθεί ακόμα».

Το ανταποκριτής της Handelsblatt, τονίζει ότι μετά τη μεγάλη ήττα στις εκλογές της 26ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές «ελπίζοντας να αναστρέψει το κλίμα. Αλλά αυτό δεν δείχνει να έχει αποτέλεσμα. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις η ΝΔ έχει διευρύνει το προβάδισμά της». Όπως υπογραμμίζει, τακτική του κ. Τσίπρα είναι να επενδύσει στον φόβο, μιλώντας για εικόνες τρόμου σε περίπτωση νίκης της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. «Αυτά τα επιχειρήματα δεν έπεισαν πριν τις ευρωεκλογές. Στις αρχές του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο φορέας της ελπίδας για πολλούς Έλληνες. Αλλά τώρα οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι βαθιά απογοητευμένοι. Η υπόσχεσή του να διώξει την μισητή Τρόικα δεν εκπληρώθηκε», προσθέτει.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος καταλήγοντας μοιράζεται το σχόλιό του για το πώς είδε τους δύο αρχηγούς στις προεκλογικές συγκεντρώσεις ο Αλέξης Τσίπρας «αρέσκεται στην επαφή με το πλήθος μολονότι οι συγκεντρώσεις δεν είναι τόσο μεγάλες» ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επιζητά τη συζήτηση και ακούει».