“Πράσινο φως” για το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμάτων στην Κέρκυρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Ανάσα” από το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών φαίνεται ότι θα πάρει η Κέρκυρα σε περίπου ενάμιση χρόνο, καθώς δρομολογείται και επίσημα πλέον το πολυπόθητο εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Κέρκυρας.

Σήμερα “έπεσαν” οι υπογραφές από την ειδική γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευγενία Φωτονιάτα, για την ένταξη της Πράξης «Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020».

Η πράξη που η συνολική δημόσια δαπάνη της είναι 29.132.756,83 ευρώ, εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων (ΕΤΠΑ)», σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Δικαιούχος του έργου είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.) ν. Κέρκυρας.

Η μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας συνολικά 35.000 τόνων ετησίως υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και 12.500 τόνων ετησίως προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος «είναι ένα έργο πνοής και ζωτικής σημασίας για την Κέρκυρα, που παρά την επίπονη διαδικασία, ο δήμος και ο (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.) την υποστήριξαν και επιτέλους ευοδώνεται πριν την παράδοση της σκυτάλης στη νέα δημοτική αρχή».

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Κέρκυρα αφού εντάχθηκε, έστω και καθυστερημένα, προς χρηματοδότηση το έργο της κατασκευής εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων. Πρόκειται για ένα έργο με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που είναι στο χέρι όλων μας να προχωρήσει και να υλοποιηθεί στο βέλτιστο και ταχύτερο χρόνο. Απομένει πλέον η διαγωνιστική διαδικασία. Η δική μας δημοτική αρχή θα παρακολουθεί διαρκώς το έργο, θα πιέζει για την ολοκλήρωση του εντός του προβλεπόμενου χρόνου» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η νέα δήμαρχος Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου.

Η δημοπράτηση του έργου, που θα γίνει σε διεθνή διαγωνισμό, θα ξεκινήσει άμεσα μετά την αποδοχή της χρηματοδότησης, από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.).

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α., Σπύρος Ασπιώτης «είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για το νησί με ορίζοντα αποπεράτωσης 18 μηνών από την ημέρα υπογραφής της συμβάσεως με τον ανάδοχο του έργου».

Εξάλλου χθες υπογράφτηκε στο δημαρχείο, από τον πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ Σπύρο Ασπιώτη και τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας “ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε – W.A.T.T. Α.Ε , η σύμβαση του έργου «Αποκατάσταση τριών κυττάρων ΧΥΤΑ Τεμπλονίου» προϋπολογισμού 3.478.200 ευρώ.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που περιλαμβάνει χωματουργικές εργασίες, αντιστηρίξεις, εργασίες οδοποιίας, οικοδομικές εργασίες, φυτοτεχνική κάλυψη, έργα τελικής κάλυψης. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει καθοριστεί σε εννέα μήνες.