Σόιμπλε για Τσίπρα σχετικά με Πρέσπες: “Αξιοσημείωτη επίδοση ενός statesman”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζει «αξιοσημείωτη επίδοση ενός statesman» το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας  κατέληξε σε συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία».

Η δήλωση Σόιμπλε περιλαμβάνεται σε άρθρο της κεντροαριστερής εφημερίδας Die Zeit για τις εκλογές της Κυριακής υπό τον τίτλο «Υπερβολικά επιτυχημένος για τους Έλληνες. Ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα του εκτός της κρίσης χρέους, αλλά οι ψηφοφόροι δεν του συγχωρούν τα μέσα που χρησιμοποίησε».

Το δημοσίευμα παρουσιάζει όσα διημείφθησαν από το 2015 έως τώρα, χαρακτηρίζει ολέθριο λάθος την τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ, αναφέρεται και στο «Όχι» στο δημοψήφισμα που έγινε «Ναι» στη συνέχεια.

«Του Τσίπρα του είναι εύκολο να μιλάει αριστερά, όχι όμως και να ενεργεί αριστερά», σχολιάζει η Zeit. «Έμαθε γρήγορα και κατάφερε να βγάλει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από το μνημόνιο.

Ολοκλήρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις, αύξησε τους φόρους της μεσαίας τάξης, οδήγησε την χώρα του σε πλεονάσματα και αποκατέστησε την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Αλλά το τίμημα είναι βαρύ, αφού χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, η μεσαία τάξη εξαθλιώθηκε και 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα.»