Διάβημα ΗΠΑ προς Υπουργείο Ναυτιλίας: “Σταματήστε τα Ελληνικά τάνκερ που συνεργάζονται με τον Μαδούρο”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών βρίσκονται εδώ και καιρό ναυτιλιακές εταιρίες Ελληνικών συμφερόντων οι οποίες φέρονται να διατηρούν στενές σχέσεις με το καθεστώς Μαδούρο στην Βενεζουέλα, προμηθεύοντας τον με τα απαραίτητα υλικά που χρειάζονται για την διύλιση αργού πετρελαίου, τα οποία παραλαμβάνουν από την κουβανική εταιρία Cubametales και σε αντάλλαγμα λαμβάνουν αργό πετρέλαιο.

Μόλις πριν από λίγες μέρες στελέχη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα επισκέφθηκαν το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο οποίο επέδωσαν διάβημα, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσαν την Ελληνική πλευρά, αφενός πως τα περιοριστικά μέτρα των ΗΠΑ κατά του καθεστώτος Μαδούρο, αλλά και της κουβανικής εταιρίας Cubametales, βρίσκονται εν ισχύει και αφετέρου ότι οι αμερικανικές αρχές διαθέτουν «αξιόπιστες πληροφορίες ότι ορισμένα πλοία με Ελληνική σημαία και Ελληνικές εταιρίες διευκολύνουν την μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων του καθεστώτος Μαδούρο».

Όπως αναφέρουν στο σχετικό διάβημα τους οι ΗΠΑ: «Δεν κατηγορούμε κανέναν, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι είναι επαρκώς γνωστή η πολιτική των κυρώσεων που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας. Ενθαρρύνουμε» προσθέτουν, «κάθε ενδιαφερόμενο να επικοινωνήσει με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για να ενημερωθεί αναλυτικά».

Ειδικότερα στο διάβημα τους οι ΗΠΑ καταγράφουν το υφιστάμενο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων που έχει επιβληθεί εκ μέρους τους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία υποβοηθούν και παρέχουν οικονομική, υλική ή τεχνολογική υποστήριξη αγαθά και υπηρεσίες στην κρατική εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA), με βάσει το Εκτελεστικό Διάταγμα 13850 της 1ης Νοεμβρίου 2018 του Προέδρου των ΗΠΑ. Το εν λόγω διάταγμα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων και κατά αλλοδαπών (δηλαδή εκτός δικαιοδοσία ΗΠΑ), εταιριών ή φυσικών προσώπων που αναπτύσσουν κάποια από τις παραπάνω δραστηριότητες κατά παρέκκλιση του πλαισίου των περιοριστικών μέτρων.

Οι μόνες πιθανές δραστηριότητες που αποδέχονται η ΗΠΑ σε σχέση με την Βενεζουέλα είναι εκείνες για τις οποίες οι πληρωμές κατατίθενται σε λογαριασμούς της Βενεζουέλας στους οποίους δεν έχει πρόσβαση το καθεστώς Μαδούρο καθώς πιστεύουν ότι τα έσοδα αυτά πρέπει να μείνουν στην διάθεση της προσωρινής κυβέρνησης Γκουαϊδό ή άλλου δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ θεωρούν δεδομένη την συνεργασία των Ελληνικών Αρχών, αλλά και άλλων φορέων της ναυτιλίας των Ελλήνων, ώστε να εντοπισθούν και να ενημερωθούν οι Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες που εμπλέκονται στο εμπόριο πετρελαίου της Βενεζουέλας τόσο για τις απαγορεύσεις που έχουν επιβάλει, όσο και για τις κυρώσεις που ενδεχομένως επιβληθούν προς αυτές.