Μητσοτάκης από Θησείο: Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλα πειράματα – Δεν υπάρχουν περιθώρια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 8 λεπτά

Σε πανηγυρικό κλίμα, με τους συγκεντρωμένους πολίτες στο Θησείο να αψηφούν την υψηλή θερμοκρασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Πέμπτης έδωσε την προτελευταία του ομιλία για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

«Την Κυριακή ψηφίζουμε, την Δευτέρα γυρίζουμε σελίδα», τόνισε, σημειώνοντας ότι η παρουσία του κόσμου στην πιο ζεστή μέχρι τώρα ημέρα του καλοκαιριού είναι προάγγελος νίκης.

«Στις 7 Ιουλίου παίρνουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Στις 7 Ιουλίου ανατέλλει η φωτεινή Ελλάδα που αξίζουμε», ανέφερε.

Τα πιο σημαντικά σημεία της ομιλίας του:

– Δεσμεύθηκα τότε να ενώσω, να μεγαλώσω και να ανανεώσω την παράταξή μας. Να την ξανακάνω την ισχυρότερη παράταξη στη χώρα μας. Τήρησα την υπόσχεσή μου. Και έτσι, σήμερα, το κόμμα μας είναι ενωμένο όσο ποτέ. Αλλά και ανανεωμένο όσο ποτέ. Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνον η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας. Είναι το ευρύ πατριωτικό ρεύμα όλων των Ελλήνων. Είναι έτοιμη να εκφράσει όσους ζητούν σιγουριά και πρόοδο.
Έτοιμη είναι και η παράταξή μας να αναλάβει τις ευθύνες της. Ξέρουμε το δρόμο, και ξέρουμε πως θα πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά.

Ζητώ, λοιπόν, να μου δώσετε δύναμη να υπηρετήσω τον τόπο μου. Να ενώσω τους Έλληνες.

Και να κυβερνήσω αποτελεσματικά. Με όπλο την αλήθεια και ένα τολμηρό, αλλά ρεαλιστικό σχέδιο. Το λέω και θα το κάνω.

Είναι μια δέσμευση που αναλαμβάνω, εδώ στο Θησείο –στην σκιά της Ακρόπολης. Δίπλα στην Αρχαία Αγορά και στην Πνύκα.
Στον τόπο που γέννησε τη Δημοκρατία και αγκαλιάζει η Ιστορία. Γι’ αυτό και αποτελεί μια πρόσθετη δέσμευση κι ευθύνη.

«Απόψε κλείνει και ένας ολέθριος κύκλος που έζησαν οι Έλληνες.

Θυμηθείτε:

– Σαν σήμερα, το 2015, με κλειστές τις τράπεζες και με το φόβο να σκεπάζει τα πάντα, η χώρα οδηγούνταν σ’ ένα δημοψήφισμα διχασμού και εξαπάτησης.
Σε ένα δημοψήφισμα που έφερε ένα 3ο βαρύ μνημόνιο. Με κόστος 100 δισεκατομμύρια, 29 νέους φόρους και 17 μειώσεις συντάξεων και μισθών.
– Σαν σήμερα, το 2016, ψήφιζαν την απλή αναλογική για να εκβιάζουν με αλλεπάλληλες περιπέτειες τη χώρα.

– Σαν σήμερα, το 2017, οι κατασχέσεις έφταναν ήδη τις 800 ημερησίως κι ο υπουργός Πολάκης καθύβριζε -για πολλοστή φορά- το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις αποφάσεις του.

– Σαν σήμερα, τέλος, το 2018, ο κ. Τσίπρας υποκρινόταν ότι τάχα το Μνημόνιο τελείωνε. Ενώ ο ίδιος είχε δεσμεύσει τη χώρα σε δυσβάσταχτα πλεονάσματα για δεκαετίες.

Και καμάρωνε για την εθνική πληγή των Πρεσπών, του Μακεδονικού που τόσο ανεύθυνα και διχαστικά διαχειρίστηκε».
Ο κ.Μητσοτάκης έκανε και ειδική αναφορά στη χθεσινή ομιλία του κ.Τσίπρα στην Πάτρα, λέγοντας: «Και χθες μόλις, ο απερχόμενος πρωθυπουργός που δήθεν θέλει το διάλογο και τον πολιτικό πολιτισμό ζήτησε στην Πάτρα να μην ψηφίσουν το γιο του αποστάτη…»

Φορολογικά μέτρα

“Όλο αυτό το διάστημα, δεν έπαψα να περιγράφω την αντίληψή της Ν.Δ για την Ισχυρή Ανάπτυξη σε μια Αυτοδύναμη Ελλάδα:

Αντί για φόρους κι εισφορές, εμείς επιλέγουμε επενδύσεις για νέες, καλοπληρωμένες δουλειές.

Κι αντί ο δημόσιος πλούτος διαρκώς να συρρικνώνεται και να αφήνει τους πολίτες χωρίς ελπίδα με επιδόματα φτώχειας, αλλάζουμε ρότα. Μεγαλώνουμε την περιουσία της χώρας και μερίδιο σε αυτήν αποκτούν όλοι.
Γι’ αυτό και η Ν.Δ συνδέει την ανάπτυξη με τις αυξήσεις των αμοιβών: όσο αυξάνεται το ΑΕΠ τόσο θα αυξάνονται κάθε χρόνο και οι μισθοί.

Στα 730 ευρώ ο κατώτερος μισθός

Και μάλιστα ο κατώτερος, σε διπλάσιο ποσοστό από το ρυθμό ανάπτυξης. Ώστε να φτάσει, σε μια τριετία στα 730 ευρώ.

Αυτή η αντίληψη για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας, αποτυπώνεται σε συγκεκριμένα μέτρα του κυβερνητικού μας προγράμματος:

Θέλω να αναστηθεί η μεσαία τάξη, η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας.

Γι’ αυτό και μειώνουμε τον πρώτο φορολογικό συντελεστή για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, χωρίς να μειώσουμε το αφορολόγητο όριο.
Θέλω να ανακουφιστούν όλα τα νοικοκυριά. Γι’ αυτό και ο ΕΝΦΙΑ πέφτει κατά 30% για κάθε ιδιοκτησία, παντού στη χώρα.

Όλα αυτά θα ψηφιστούν από τη νέα Βουλή μέσα στον πρώτο μήνα και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, με βάση το χρονοδιάγραμμα που αναλυτικά έχουμε παρουσιάσει, από την πρώτη μέρα του 2020.

Θέλω περήφανους τους απόμαχους της δουλειάς. Γι’ αυτό και εγγυόμαστε το ύψος των συντάξεων και των επιδομάτων.

Μειώνουμε τις εισφορές για σύνταξη από 20% σε 15%. Και σταδιακά καταργούμε Τέλος Επιτηδεύματος και Εισφορά Αλληλεγγύης.

Για τους νέους

Θέλω προπαντός δουλειές, όσο περισσότερες νέες δουλειές γίνεται! Στο τέλος του 2023 οι άνεργοι θα έχουν μειωθεί από τις 850.000 που είναι σήμερα στις 560.000. Πώς θα το πετύχουμε; Με μαζική προσέλκυση επενδύσεων. Όλο το πρόγραμμά μας εκεί στοχεύει.

Στην αξιοποίηση των μεγάλων μας συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Του μοναδικού μας φυσικού περιβάλλοντος. Της απαράμιλλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Της γεωπολιτικής μας θέσης.

Αλλά κυρίως των ανθρώπων μας. Της νέας μας γενιάς που αξίζει βρίσκει εργασία στην Ελλάδα αντί να διαλέγει το δρόμο της ξενιτιάς. Με επενδύσεις και ανάπτυξη 4% το χρόνο θα πετύχουμε το στόχο μας.

Ενίσχυση των οικογενειών

Θέλω να ενισχυθούν οι οικογένειες. Γι’ αυτό αυξάνουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Και στηρίζουμε με 2.000 ευρώ την οικογένεια κάθε παιδιού που γεννιέται στην Ελλάδα από Έλληνες πολίτες.

Απαντάμε έτσι στη δημογραφική απειλή, που αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για το Εθνος μας. Κι όποιος την υποτιμά, αναλαμβάνει εθνικές ευθύνες.

Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Και τα πολυτεκνικά επιδόματα επανέρχονται στα επίπεδα προ των μειώσεων του 2018.

Θα σταθούμε δίπλα στους πιο αδύναμους. Γι’ αυτό αυξάνουμε στο 1 δις ευρώ το κονδύλι για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα προς 800.000 συμπολίτες μας.

Και ενισχύουμε κατά 200 εκατομμύρια τα επιδόματα ανεργίας, ταυτόχρονα με προγράμματα για να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες 50.000 μακροχρόνια άνεργοι.

Και για να διασφαλισθούν όλα αυτά θέλουμε ισχυρή ανάπτυξη. Γι’ αυτό μειώνουμε το φόρο επιχειρήσεων από 28% σε 20% και το φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%.

Και ο ΦΠΑ υποχωρεί, με στόχο δύο βασικούς συντελεστές: 11% και 22%, αντί για 13% και 24%.

Ενώ διατηρείται κι ο ελάχιστος συντελεστής του 6%. Μέτρο που ωφελεί τους πολίτες αλλά έχει ταυτόχρονα κι έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Κόκκινα δάνεια

Ρυθμίζουμε ακόμα με τόλμη τα «κόκκινα» δάνεια, πληρώνουμε τις οφειλές του Δημοσίου και βάζουμε μπροστά και πάλι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Λέμε στους επιχειρηματίες, αυτό που τους είπα ο ίδιος, προ ημερών: «Εμείς θα μειώσουμε φόρους και εισφορές, θα βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη ρευστότητα.

Και εσείς πρέπει να επενδύσετε στη χώρα και να πληρώνετε φόρους και εισφορές. Να προστατεύετε το περιβάλλον και προπαντός να είστε δίπλα σε αυτούς που φέρνουν την επιτυχία σας.

Κι αυτό σημαίνει πρόσθετες παροχές στους εργαζομένους. Είτε αυτές αφορούν δωρεάν μετακίνηση στη δουλειά ή δωρεάν σίτιση είτε επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη ή και συμμετοχή στα κέρδη».

Για την Παιδεία

Οι γενικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ είναι, πια, γνωστές στους περισσότερους πολίτες. Όλοι περιμένουν από εμάς ένα κράτος με λιγότερη γραφειοκρατία στην υπηρεσία του πολίτη. Παιδεία, συνδεδεμένη με την οικονομία που θα προσφέρει γνώση και δουλειά.
Με περισσότερους και καλύτερους εκπαιδευτικούς και ένα δημόσιο πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Και ποιοτική δημόσια Υγεία για όλους. Με νέες προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών στα νοσοκομεία.

Με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που θα γίνονται με πρωτοβουλία του κράτους και φάρμακα στο σπίτι για τους χρόνια ασθενείς.

Η ασφάλεια και το πανεπιστημιακό άσυλο

Μιλώντας, όμως, στην Αθήνα της Ιστορίας και του Πολιτισμού, δεν γίνεται να μην αναφερθώ στην ασφάλεια. Η δράση των γκρουπούσκουλων τελειώνει.
Ε, λοιπόν, η πρωτεύουσα του Ελληνισμού, η πόλη των εκατομμυρίων κατοίκων και επισκεπτών, θα ξαναγίνει μια πόλη στην οποία όλοι θα αισθάνονται ασφαλείς.
Το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται μέσα στον πρώτο μήνα της νέας διακυβέρνησης.

Οι σχολές παύουν να αποτελούν ορμητήρια για να κατασκευάζουν μολότωφ οι κουκουλοφόροι και να διακινούν το δηλητήριό τους οι έμποροι ναρκωτικών. Και αποδίδονται, επιτέλους, στους φοιτητές, στους καθηγητές και στους εργαζόμενους.

Για την ασφάλεια

Οι γειτονιές μας επιστρέφουν στους Αθηναίους. Έμποροι και κάτοικοι θα αισθανθούν ξανά ασφαλείς. Το κράτος Δικαίου επανέρχεται παντού!

Η ασφάλεια είναι ατομικό δικαίωμα. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ούτε ελευθερία ούτε δημοκρατία. Γι’ αυτό κι είναι υποχρέωση του οργανωμένου κράτους να την επιβάλει.
Δεν θα είναι εύκολο και θα απαιτηθεί συνεργασία πολλών για αυτό. Όμως είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε.

Και θα το πετύχουμε: 1.500 νέοι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί θα ενισχύσουν αμέσως τα σώματα ασφαλείας!

Όλοι οι άνδρες θα αποκτήσουν σύγχρονο εξοπλισμό και νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Και, θα ανανεωθεί σε ένα χρόνο ο στόλος των οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Ποινικός Κώδικας

Είναι προτεραιότητα, είναι δέσμευση. Όπως δέσμευση είναι και η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και η άμεση αλλαγή των διατάξεων στον ποινικό κώδικα που ψήφισε μετά τις ευρωεκλογές η απερχόμενη κυβέρνηση.

Διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης σε δολοφόνους που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, περιλαμβανομένων και των τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη.

Για το μεταναστευτικό

Πολύ σημαντική για μας είναι και η φύλαξη και προστασία των συνόρων μας κι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Γιατί η Ελλάδα έχει σύνορα και στη στεριά και στη θάλασσα και αυτά πρέπει να φυλάσσονται. Θα το κάνουμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει δρομολογήσει την πρόσληψη 10.000 νέων συνοριοφυλάκων. Αποστολή τους είναι να υποστηρίξουν τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και θα εφαρμόσουμε νέα διαδικασία χορήγησης ασύλου. Πολύ πιο γρήγορη και απλή. Και σε όποιον δεν χορηγείται άσυλο, γιατί η αίτηση του απορρίπτεται, επιστρέφει στην Τουρκία, βάση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Δεν αντέχουμε νέα πειράματα

Την Κυριακή δεν υπάρχουν περιθώρια για χαμένες ψήφους. Ούτε για περιπέτειες και πειράματα για τα οποία θα μετανιώσουμε αύριο.
Δεν είναι ώρα για μεσοβέζικες λύσεις. Είναι η ώρα της ευθύνης, της συστράτευσης και της συμμετοχής.

Ξέρω ότι στα χρόνια της κρίσης αρκετοί απογοητεύτηκαν από τα λάθη του πολιτικού συστήματος. Θύμωσαν! Και το θυμό τους, τον έκαναν σύνθημα. Αγανάκτησαν! Και την αγανάκτηση, την έκαναν ψήφο οργής και απόρριψης. Απογοητεύτηκαν! Και την απογοήτευσή τους, τη διοχέτευσαν σε κόμματα της «μιας χρήσης». Όμως, τώρα, ξέρουν: Ο θυμός, η αγανάκτηση και η απογοήτευση δεν μας οδήγησαν πουθενά. Και αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τις ελπίδες του λαού, αποδείχθηκαν υπηρέτες μόνον του εαυτού τους. Και δεν είναι τυχαίο ότι και η Εκκλησία καταδίκασε εκείνους που για λίγες ψήφους έφτασαν στο σημείο να εμπορεύονται ακόμη και τον Χριστό και την πατρίδα.
Σας καλώ, λοιπόν, να κλείσουμε οριστικά την πόρτα στους λαϊκιστές, τους λαοπλάνους και τους αδίστακτους εμπόρους του μίσους και της βίας. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της το κακό παρελθόν της.
Οι Έλληνες υπέφεραν και κουράστηκαν πολύ. Δεν αντέχουν νέα πειράματα. Ούτε νέες περιπέτειες από ασταθείς ισορροπίες και κομματικά παζάρια.
Την Κυριακή όλοι -και ο καθένας ξεχωριστά- αναμετριόμαστε με το μέλλον. Αλλά και με την ατομική μας ευθύνη.
Και με την ψήφο μας, υπογράφουμε μια νέα συμφωνία: Συμφωνία Αλήθειας Ενότητας και Προόδου! Με Ισχυρή Ανάπτυξη και δουλειές. Νέες πολλές και καλές δουλειές.

Περάσαμε 10 δύσκολα χρόνια. Μια Οδύσσεια. Τώρα έφτασε επιτέλους η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά.
Αυτή η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες. Προπαντός γιατί έχει ανθρώπους εργατικούς, ταλαντούχους και υπερήφανους.
Ανθρώπους που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον σε μια καλύτερη Ελλάδα.