Οι εννέα κινήσεις Μητσοτάκη στην οικονομία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Εννέα παρεμβάσεις στην οικονομία περιγράφονται στο πρόγραμμα της ΝΔ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις να δίνει μια πρόγευση των πρώτων κινήσεων της δικής του κυβέρνησης, εστιάζοντας στην προσέλκυση αναποφάσιστων αλλά και ψηφοφόρων των μικρότερων κομμάτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον καταφέρει να λάβει «καθαρή εντολή» από το εκλογικό σώμα, οι πρώτες ενέργειες έχουν ως εξής:

  1. Έκδοση των δύο απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για να ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε χθες πως «μιλάμε για 60.000 θέσεις εργασίας στο Ελληνικό και για τη δυνατότητα να γίνει ένα έργο αναπτυξιακό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, το οποίο θα αλλάξει την όψη της Αθήνας». Και αναφερόμενος στην ΚΥΑ που εκδόθηκε επεσήμανε πως αυτό έγινε «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε ποτέ αυτό το έργο. Νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα κάνει δύσκολη τη ζωή μας την επόμενη μέρα». Και προσέθεσε ότι αυτή η υπουργική απόφαση θα ανακληθεί και το έργο θα προχωρήσει.
  2. Μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2020 και θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2020. Η μείωση θα είναι σταδιακή -σε βάθος διετίας- και θα φτάσει το 30%. Στόχος είναι η πρώτη δόση να είναι μειωμένη κατά 20% μεσοσταθμικά.
  3. Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, η οποία θα περιλαμβάνεται στον νέο προϋπολογισμό και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2020 για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019.
  4. Εναρμόνιση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, με όλα τα προϊόντα να επανέρχονται στο 13%. Με βάση τον σχεδιασμό αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμα και από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, εκτιμώντας πως δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα, διότι όταν δοκιμάστηκε στο παρελθόν βελτιώθηκε άμεσα η φορολογική συμμόρφωση.
  5. Μείωση της φορολογίας στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, χωρίς να μειώνεται το αφορολόγητο όριο.
  6. Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, κάτι που αφορά πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες που πληρώνονται με αυτόν τον τρόπο.
  7. Επανεξέταση του πλαισίου των 120 δόσεων ώστε να γίνει πιο απλό και να ενταχθούν σε αυτό και επιχειρήσεις, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε αυτές να πάρουν ανάσα και να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία.
  8. Αντιμετώπιση του προβλήματος των μικρών οφειλών στο Δημόσιο (π.χ. όσων χρωστάνε μέχρι 3.000 ευρώ), με απλές ρυθμίσεις και ελάχιστη δόση -ειδικά για τα μικρά ποσά τα 20 ευρώ- ώστε οι πολίτες να πληρώνουν.
  9. Αύξηση του κατώτερου μισθού σε διπλάσιο ποσοστό από τον ρυθμό ανάπτυξης, ώστε να φτάσει μέσα σε μία τριετία τα 730 ευρώ.

Παράλληλα το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει πως σταδιακά – πιθανότατα στο δεύτερο μισό της τετραετίας- ο ΦΠΑ θα μειωθεί στο 11% από το 13% και στο 22% από το 24% (με διατήρηση του συντελεστή 6%). Όσον αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στόχος είναι να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο, ενώ στο «μέτωπο» του ασφαλιστικού οι εισφορές για σύνταξη από το 20% θα πάνε στο 15%.

Για το 2019 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει πως δεν υπάρχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια «για τον απλούστατο λόγο ότι ο κ. Τσίπρας πήρε το επίδομα που δινόταν πάντα στο τέλος του χρόνου και το έδωσε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές!».

Στην ΝΔ εστιάζουν και στην «ψήφο εμπιστοσύνης» που δίνουν οι αγορές, όπως αποτυπώνεται και από την πορεία των ομολόγων. Ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως οι αγορές προεξοφλούν τη «γαλάζια» νίκη και θεωρούν πως αυτά που λέει η ΝΔ «είναι λογικά και εφαρμόσιμα. Διότι εάν θεωρούσαν ότι δεν είναι εφαρμόσιμα δεν θα υπήρχε αυτή η αντιμετώπιση».