Το λιμάνι του Πειραιά θα αποκτήσει Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) έκανε δεκτή τη μετατροπή του κτιρίου SILO στο λιμάνι του Πειραιά σε Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Το αίτημα για τη δημιουργία του νέου μουσείου είχε γίνει από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 2015. Σχετική επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΠ έκανε δεκτή την πρόταση, η οποία αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για την πόλη του Πειραιά, όσο και για την αναπτυξιακή πορεία του ΟΛΠ.

Η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων θα συμβάλει στην ανάδειξη των πολυάριθμων και ήδη συντηρημένων ενάλιων ευρημάτων, που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα σε αποθηκευτικούς χώρους. Το SILO, είναι ένα βιομηχανικό κτίριο κατασκευασμένο τη διετία 1934 – 1936 και βρίσκεται πολύ κοντά στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 6 – 7 χρόνια διεξήχθη αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη μετατροπή του SILO σε μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων και η πρόταση που κέρδισε το πρώτο βραβείο προέβλεπε:

1. Εντυπωσιακή κόκκινη φυσούνα που μοιάζει με πλοίο και θα οδηγεί στο νέο μουσείο.

2. To μουσείο θα φιλοξενεί περίπου 2.000 εκθέματα που έχουν ανελκυστεί από τις ελληνικές θάλασσες, τα οποία τώρα βρίσκονται σε αποθήκες της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Επειδή όμως η κινεζική Cosco έχει εξαγοράσει τον ΟΛΠ, θα απαιτηθεί η σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα ώστε ο ΟΛΠ (δηλαδή η Cosco) να αναλάβει το κόστος μετατροπής του κτιρίου σε μουσείο και το ελληνικό Δημόσιο να το λειτουργήσει.