Το “πόκερ” της αυτοδυναμίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Της Σοφία Λαλιωτίτη

Όπως όλα δείχνουν, η ΝΔ θα κόψει πρώτη το νήμα των εκλογών και το στοίχημα πλέον στις κάλπες  είναι η αυτοδυναμία.Το πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών διαμορφώνεται κυρίως στις τηλεοπτικές οθόνες και στον απόηχο δηλώσεων υποψηφίων βουλευτών που διαψεύδονται  εν συνεχεία ταχύτατα και στην ανάδειξη θεμάτων όπως για παράδειγμα των επιστολών Καραμανλή.

Οι εμφανίσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ και η τελευταία στον Alpha που ανέδειξε την “γήινη” πιο ανθρώπινη πλευρά του πρωθυπουργού, έδωσαν μια τονωτική ένεση στο ΣΥΡΙΖΑ, και υπαγορεύθηκαν από την ανάγκη  συσπείρωσης των ψηφοφόρων και της ενεργοποίησης των αντανακλαστικών τους απέναντι στο “ελιτίστικο” προφίλ της ηγεσίας της ΝΔ, που  το προβάλει έντονα στην κριτική του ο Αλέξης Τσίπρας,  χωρίς ωστόσο να αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων  στο εκλογικό σκηνικό.

Πάντως, οι εγχώριες δημοσκοπήσεις, σχεδόν στο σύνολό τους, εμφανίζουν το πρώτο κόμμα να έχει εξασφαλίσει κυβερνητική αυτοδυναμία. Οι εκτιμήσεις τους αποκλίνουν μόνον ως προς το μέγεθος της αυτοδυναμίας, πόσους δηλαδή βουλευτές -πέραν των 150 -θα καταφέρει να έχει η ΝΔ μέσα στη βουλή.

Ωστόσο, τη βεβαιότητα περί αυτοδυναμίας δεν συμμερίζονται  διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στο ίδιο μοτίβο κινούνται και διπλωμάτες ξένων χωρών που υπηρετούν  πολλά χρόνια στην Αθήνα και έχουν κατά τεκμήριο καλύτερη και κατά κανόνα «ανεπίσημη»  πληροφόρηση για τις διενεργούμενες έρευνες κοινής γνώμης. Εξάλλου, είναι σε θέση να γνωρίζουν τα  ευρήματα δημοσκοπήσεων που δεν δημοσιοποιούνται.

Η αυτοδυναμία παίζεται, σύμφωνα με την εικόνα που έχουν στελέχη των διπλωματικών αποστολών ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα. Και πρόκειται για μία αυτοδυναμία που θα είναι οριακή, αν τελικά επιτευχθεί. Αστάθμητοι παράγοντες  κλονίζουν τον στόχο της αυτοδυναμίας,  οι οποίοι συνδέονται με

  • το σύνολο των κομμάτων που θα μπουν στη βουλή,
  • το ποσοστό των μικρών κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής
  • το ποσοστό του πρώτου κόμματος

Επισημαίνεται ότι για την ΝΔ είναι πολύ σημαντικό  να μη φθάσουν το 3% τα δύο κόμματα που φλερτάρουν με την είσοδό τους τη βουλή, που είναι   η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου και το «ΜέΡΑ25» του Γιάννη Βαρουφάκη.

Εάν τα μικρά κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν συνολικά 5%, το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται 5 Χ 0,4% = 2% λιγότερο για να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δηλαδή 40,4%- 2% =38,4%

Προβλέποντας ότι η ΝΔ θα κινηθεί κοντά στο 38%, οι ξένοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι με αυτό το ποσοστό θα βρεθεί «στην κόψη του ξυραφιού». Θα έχει τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσει 149 ή 151 έδρες.