Γαλλία: Διαβουλεύσεις για Ευρωπαίο αντικαταστάτη της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την επόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ το θέμα του αντικαταστάτη της Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Ο κ. Λεμέρ, που έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος για το ΔΝΤ, δήλωσε στο περιθώριο μιας συνόδου οικονομικού και επιχειρηματικού περιεχομένου στη νότια Γαλλία ότι πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέροντας στους δημοσιογράφους ότι: «Ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε στον καλύτερο υποψήφιο, τον καλύτερο Ευρωπαίο υποψήφιο για το ΔΝΤ».

Σε ερώτηση για το εάν ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ θα μπορούσε να είναι υποψήφιος είπε: «Αν έχουμε έναν καλό Ευρωπαίο υποψήφιο θα μπορέσουμε να έχουμε και έναν καλό υποψήφιο για το ΔΝΤ». Παρότι έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στον Καναδά, ο Κάρνεϊ, ο οποίος έχει διατελέσει και διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, έχει βρετανικό και ιρλανδικό διαβατήριο πέραν της καναδικής του υπηκοότητας.

Για την υποψηφιότητα Κάρνεϊ, ένας Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι ο Λεμέρ πρόκειται να συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο  Μακρόν αυτό το Σαββατοκύριακο και ότι προηγουμένως πιθανόν να μιλήσει και με τον Κάρνεϊ. Η Γαλλία γνωρίζει ότι αυξάνεται η στήριξη προς τον Κάρνεϊ, είπε ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι αν το Παρίσι αποφασίσει να τον στηρίξει θα γίνει το συντομότερο. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για το ότι αν επιλεγεί ο Κάρνεϊ θα δημιουργηθεί προηγούμενο καθώς είναι «βασικά Καναδός» παρότι χαίρει μεγάλου σεβασμού, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Παραδοσιακά, το ΔΝΤ που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, έχει επικεφαλής κάποιον Ευρωπαίο ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα έναν Αμερικανό. Δεδομένου ότι πρόσφατα ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μάλπας εξελέγη πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην αναλάβει το ΔΝΤ και πάλι Ευρωπαίος.

Άλλοι Ευρωπαίοι που θεωρούνται πιθανοί στο Παρίσι για την ηγεσία του ΔΝΤ είναι η Δανή Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ