Κατρακύλα για την τουρκική λίρα – Πλήγμα στο χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Κατρακυλά η τουρκική λίρα και οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, λίγο μετά το “ξήλωμα” του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα που εντείνονται οι φόβοι για πρόωρη μείωση του κόστους δανεισμού, η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατέγραψε απώλειες άνω του 3%, τις υψηλότερες από τον περασμένο Μάρτιο. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχώρησε στο μεγαλύτερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα μήνα με το άνοιγμά του.

Ο Ερντογάν απέπεμψε τον Μουράτ Τσετίνκαγια το περασμένο Σάββατο υπονομεύοντας έτσι την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας λίγες εβδομάδες πριν λάβει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει. Μετά την έκδοση του σχετικού διατάγματος ο Ερντογάν διεμήνυσε σε βουλευτές του κόμματός του ότι πολιτικοί και γραφειοκράτες πρέπει να ακολουθήσουν τη γραμμή του ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, ενώ απείλησε με συνέπειες όποιον αψηφά την κυβερνητική οικονομική πολιτική.