Mετά το θρίαμβο τι; Ίσως η κυβέρνηση με το συντομότερο “Μήνα του Μέλιτος”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

του Αναστάσιου Τσιπλάκου – Συμβούλου Στρατηγικής

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πια ότι η Νέα Δημοκρατία πέτυχε περιφανή εκλογικό θρίαμβο εξασφαλίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση με 158 έδρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, νικητής και τροπαιούχος στη σχεδόν προεξοφλημένη, από πλευράς αποτελέσματος, εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών. Ο μήνας του μέλιτος της κυβέρνησής του, όμως, προβλέπεται πολύ σύντομος. Μέχρι και την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Κι αυτό γιατί οι μεγαλύτερες απειλές είναι οι υψηλές προσδοκίες, που συνεπάγεται αυτός ο εκλογικός θρίαμβος και η απρόβλεπτη εξέλιξη της καθημερινότητας που μπορεί να αποτελέσει εφιάλτη για μια κυβέρνηση λίγων ημερών.

Με την περίοδο χάριτος να είναι μηδενική, ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να “πέσει αμέσως στα βαθιά”. H τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα αποτελεί το πρώτο θέμα του σημερινού Eurogroup, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν τα αποτελέσματα της έκθεσης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι αποφάσισαν να διεξάγουν συζήτηση για την Ελλάδα, μία μόλις ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές, προκειμένου να «στείλουν το σωστό μήνυμα» στη νέα κυβέρνηση…

Ο κατεπείγον φάκελος του Προϋπολογισμού

O πρώτος φάκελος πάνω στο γραφείο του νέου πρωθυπουργού με την ένδειξη “κατεπείγον” θα αναγράφει “Προϋπολογισμός 2019”, καθώς η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% φέτος δεν είναι διασφαλισμένη και αμφισβητείται έντονα εντός και εκτός συνόρων, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει το πλεόνασμα στο 2,9% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμη και στο 2,5%.

Διαδικασίες-εξπρές θα πρέπει να ακολουθηθούν και για τη σύνταξη του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2020, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο ουσιαστικά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από την ομιλία του νέου πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια των θεσμών για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Οι μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είναι καθοριστικοί. Θα φανούν οι συνέπειες από τις μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ στα δημόσια έσοδα, τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις -τα οποία μειώνονται συνεχώς την τελευταία 4ετία, απόρροια της αύξησης της φοροδιαφυγής-, αλλά και οι συνέπειες από την εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το κρίσιμο β΄ εξάμηνο ξεκινάει χωρίς “μαξιλάρι” ασφαλείας. Στα μέσα Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία και του Ιουνίου.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί διψήφιας ποσοστιαίας μείωσης των εσόδων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα -με ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών πάνω από τον στόχο κατά τον προεκλογικό μήνα- “υπερπλεόνασμα” δεν θα υπάρχει πλέον.

Το εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον

Από την άλλη, η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και το πολύπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή μας και στη Ν. Αν. Μεσόγειο, με την προκλητική επιθετικότητα της γειτονικής Τουρκίας να αυξάνεται.

Παρόλο που ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον εκλογικό του θρίαμβο, η διαπίστωση που γίνεται και από ανωτάτους αξιωματικούς είναι πως ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει με κάθε ευκαιρία την πλήρη αδιαφορία του -όσο κι αν δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα- για τα προειδοποιητικά πυρά, είτε από τις ΗΠΑ ή/και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς την Τουρκία, που αφορούν την τακτική που συνεχίζει ν’ ακολουθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην περιοχή γύρω από το σημαντικό για την Ελλάδα νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Η πολιτική επιβίωση  του Αλ.Τσίπρα

Τέλος, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας απέσπασε εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό, που εξασφαλίζει την πολιτική του επιβίωση, είναι και αυτός ένας νικητής των εκλογών ο οποίος δεν θα πρέπει επουδενί να υποτιμηθεί.

Επικεφαλής μιας κυβέρνησης που έκανε χίλια λάθη ουσίας, αλλά και κρίσιμες επικοινωνιακές γκάφες ολκής το τελευταίο διάστημα, το αποτέλεσμα που πέτυχε στις εκλογές είναι το λιγότερο εντυπωσιακό. Η δε εικόνα της επόμενης ημέρας, μοιάζει κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του!

Αφού ξεκαθαρίσει την κατάσταση και χωρίς ασφυκτικές πιέσεις από εξωτερικούς παράγοντες για να “βάλει πλάτη” οπουδήποτε, θα επικεντρωθεί στο να “πετάει πέτρες” από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, με στόχο να επανέλθει στην εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα έναν πρωθυπουργό που θα κυβερνήσει με τόλμη και σχέδιο. Ισως μάλιστα έναν πρωθυπουργό που θα αρχίσει να σκέπτεται μόνο μετά τον τρίτο χρόνο της θητείας του την επανεκλογή του.

Βρισκόμαστε, όμως, σε μια ιστορική στιγμή όπου έχει τεράστια σημασία να κυβερνήσει, όπως έχουμε ξαναγράψει, ως ηγέτης μιας “ομάδας καμικάζι”.

Στο χέρι του νέου πρωθυπουργού είναι να επιβεβαιώσει όλες τις θετικές προσδοκίες που οι Έλληνες επένδυσαν πάνω του και να κεφαλαιοποιήσει το σημαντικό εκλογικό του θρίαμβο. Να περάσει το πρώτο “crash test” του καλοκαιριού και να ξεκινήσει την φθινοπωρινή ανασύνταξη με λιγότερο άγχος και περισσότερες θετικές προσδοκίες. Ας το ελπίσουμε. Το έχει ανάγκη η χώρα…