Ο θρίαμβος του Μητσοτάκη στο επίκεντρο του βρετανικού Τύπου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως νέου Έλληνα Πρωθυπουργού βρίσκεται στο επίκεντρο του βρετανικού Τύπου.

Άρθρο του BBC με τίτλο «Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε αλλαγή μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει πως η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έρχεται τέσσερα χρόνια αφού το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ανήλθε αιφνιδιαστικά στην εξουσία υποσχόμενο να τερματίσει τη λιτότητα.

Όμως οι ψηφοφόροι φάνηκαν να γυρνούν την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ αφού υιοθέτησε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα με αντάλλαγμα τη διεθνή διάσωση της Ελλάδας, συνεχίζει το BBC.

Ο Μαρκ Λόουεν, ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, σχολιάζει ότι το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε η προσωποποίηση της αλλαγής. Όμως έδωσε πολλές υποσχέσεις, προσθέτει, και υπό την πίεση της ΕΕ αναγκάστηκε να κάνει μια ταπεινωτική στροφή 180 μοιρών.

Καθώς ξεκινά η εποχή του Μητσοτάκη, ένας από τους εμβληματικούς ηγέτες της αριστεράς των τελευταίων τεσσάρων ετών αποχωρεί από τη σκηνή, επισημαίνει ο Λόουεν. Όμως θα ανασυνταχθεί στην αντιπολίτευση και θα περιμένει για να εκμεταλλευθεί όποιο λάθος βήμα κάνει ο νέος ηγέτης της Ελλάδας.

The Guardian: «Σαρωτική νίκη για το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας»

«Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα έδωσαν στο κεντροδεξιό κόμμα Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ηχηρή εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αφού κατήγαγε σαρωτική νίκη απέναντι στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015», αναφέρει η εφημερίδα.

Παράλληλα ο Guardian τονίζει ότι το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να περάσει το όριο του 3% και να εισέλθει στη βουλή.

«Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε την ήττα του καθώς η συντηρητική Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», σχολιάζει η Independent.

Οι συντηρητικοί στην Ελλάδα κέρδισαν μια άνετη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, επισημαίνει η εφημερίδα, με τον επικεφαλής του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύεται νέος πρωθυπουργός της χώρας.

CNN: «Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί το τέλος του αριστερού λαϊκισμού»

Ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας σαν το προβληματικό παιδί της Ευρώπης έπειτα από οκτώ χρόνια ύφεσης, σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Όμως παρά τα σχέδιά του για μεταρρυθμίσεις, ο Μητσοτάκης προέρχεται από το ίδιο πολιτικό κατεστημένο που βύθισε την Ελλάδα στην κρίση και το οποίο οι ψηφοφόροι απέρριψαν το 2015.

Η ψήφος υπέρ της φιλικής προς τις αγορές παλιάς φρουράς είναι επίσης ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον μίας κυβέρνησης που έδωσε πολλές υποσχέσεις, τις οποίες δεν μπόρεσε να τηρήσει, ένα μήνυμα στους λαϊκιστές παγκοσμίως ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και μετά να αλλάξουν ξανά, εξηγεί το CNN.

«Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε μία ανάσα από την αποχώρηση από το ευρώ (…) Την Κυριακή ο ηγέτης που συσπείρωσε τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν τους διεθνείς πιστωτές, αλλά στη συνέχεια έκανε στροφή 180 μοιρών και υπέκυψε στα αιτήματα των τελευταίων για λιτότητα, έχασε στις εκλογές.

New York Times: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ένας πρώην ένθερμος αριστερός, υπέστη συντριπτική ήττα

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί «υπενθύμιση, την ώρα που η Βρετανία οδεύει προς την έξοδο από την ΕΕ

Η αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αντίθετη με την τάση που θέλει του Ευρωπαίους συντηρητικούς και τα κεντροδεξιά κόμματα να δυσκολεύονται να κερδίσουν τις εκλογές ή να σχηματίσουν κυβερνήσεις, εκτιμούν οι New York Times.

Από την πλευρά του το Politico επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών επιφέρει δεύτερο πλήγμα στην άκρα αριστερά του Αλέξη Τσίπρα μετά τις ευρωεκλογές.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος, αυτή είναι η πρώτη φορά σε διάστημα 10 ετών που ένα κόμμα έχει κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ωστόσο ο Γιώργος Τζογόπουλος, που διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, εκτιμά μιλώντας στο Politico ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα έχει μέλλον στην πολιτική».

«Δεν πρόκειται για ένα πείραμα που απέτυχε», σημειώνει ο Τζογόπουλος. «Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία επί 4,5 χρόνια, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στη διάρκεια της κρίσης».

Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν και την ήττα του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, τονίζει το Politico.

Στο παρελθόν υπήρξε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή, όμως τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει το 3% για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.