“Διαβάζοντας” την κάλπη – Τα συμπεράσματα με βάση τα στοιχεία και τους αριθμούς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η επόμενη μέρα των εκλογών “ανοίγει την αυλαία του απολογισμού” με βάση τα αποτελέσματα που έφερε η κάλπη. Τα συμπεράσματα που μπορούμε να εξάγουμε είναι τα εξής:

  • Η ΝΔ πήρε ξεκάθαρη εντολή αυτοδυναμίας προκειμένου να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.Τον Κυριάκο δεν θα τον “χάλαγε ένα 4 μπροστά, το έχασε στο παραλίγο”.  Άλωσε τους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς, πήρε και το… μισό Ποτάμι, τους Βενιζελικούς και τα πρόσθεσε στην «προίκα» που είχε αποκτήσει στις ευρωεκλογές.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει. Μέσα σε ενάμιση μήνα πήρε σχεδόν 8 μονάδες, ξεπέρασε το 31% αποδεικνύοντας πως είναι το μοναδικό μνημονιακό κόμμα που άντεξε και δεν καταποντίστηκε. Αποτελεί πλέον τον ισχυρό πόλο της Κεντροαριστεράς.
  • Το ΚΙΝΑΛΛ ενισχύθηκε αλλά έφτασε στο “ταβάνι” του. Πρέπει να βρει καινούργιο αφήγημα διαφορετικά το μόνο που το περιμένει στο μέλλον είναι οι διαρροές προς Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
  • Το ΚΚΕ έχασε περίπου 3.500 ψηφοφόρους σε σχέση με το 2015. Δεν το λες και επιτυχία, ειδικά όταν σε «παίζει» τρελά ο προσκείμενος στη Ν.Δ. Τύπος.
  • Η Ελληνική Λύση διατήρησε δυναμική από τις ευρωεκλογές. Μένει να απαντηθεί το ερώτημα σχετικά με τη χρηματοδότηση ενός πλούσιου προεκλογικού αγώνα.
  • Το ΜέΡΑ25, βγήκε συγκεντρώνοντας στους κόλπους της διάφορους ανθρώπους από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Μέχρι πρόσφατα για τον συστημικό Τύπο ο Βαρουφάκης ήταν ο «γραφικός», ο «καταστροφέας», ο άνθρωπος που χρέωσε την Ελλάδα με 100-200 δισ. Όταν ο ίδιος Τύπος αντιλήφθηκε πως μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαρουφάκης έγινε συνομιλητής τους, με συνεντεύξεις, άρθρα κ.λπ. Του έδωσαν τη δημοσιότητα, να ‘τος στη Βουλή.
  • Ο καταποντισμός των νεοναζί της Χρυσής Αυγής ήταν αναμενόμενος. Κόμμα που μεγάλωσε μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, θα τελειώσει στα έδρανα των δικαστηρίων όπου θα κληθούν να απολογηθούν για τα εγκλήματά τους χωρίς το βουλευτικό «τουπέ» να τους ακολουθεί.

Γενικό σχόλιο. Έχουμε την επιστροφή στον ισχυρό δικομματισμό για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια κρίσης. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσαν χθες κάτι παραπάνω από το 74% όσων ψήφισαν.