Η “επιστροφή” της γραβάτας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Διαβάζοντας κανείς τα βιογραφικά  στελεχών της νέας κυβέρνησης, διαπιστώνει  την πλούσια συγκομιδή πτυχίων από τα “τοπ” πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Χάρβαρντ  ή το ΜΙΤ.

Είναι η γενιά των  νέων στελεχών  με σπουδές σε ελιτίστικα ακαδημαϊκά ιδρύματα και με μεταπτυχιακά διεθνούς κύρους, στην οποία επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να παίξει κομβικό ρόλο στην κυβέρνησή του, προκειμένου να γίνει εφικτό το στοίχημα της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων, με βάση το πρόγραμμα της ΝΔ.

Είναι μια κυβέρνηση που απαρτίζεται από  δεκαοκτώ τεχνοκράτες και οι περισσότεροι είναι πρώην στελέχη του ιδιωτικού τομέα με μακρά πορεία σε επιτελικές και διευθυντικές θέσεις.

Η επιλογή τους σε θέσεις υφυπουργών με συγκεκριμένο  αντικείμενο για τον καθένα,  δίνει το στίγμα των προθέσεων του νέου πρωθυπουργού, ώστε τα πρόσωπα που μετέχουν στην κυβέρνηση της ΝΔ να πληρούν το κριτήριο «ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση».

Η κυβέρνηση μαζί με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο αποτελείται από 51 άτομα, με το  40% του υπουργικού συμβουλίου να  είναι εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Το βάρος της νέας κυβέρνησης θα πέσει άμεσα στην οικονομία, στις επενδύσεις, στη δημιουργία ενός νέου πιο ευέλικτου επιτελικού κράτους, με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Στον αστερισμό της γραβάτας

Η σύνθεση της κυβέρνησης σηματοδοτεί  το άνοιγμα του νέου πρωθυπουργού σε ανθρώπους που κινούνται εκτός των κομματικών τειχών της Νέας Δημοκρατίας. Με με τον τρόπο αυτό, υλοποιεί τη δέσμευσή του να φέρει νέα πρόσωπα στην πολιτική και να αξιοποιήσει επιτυχημένα στελέχη από τον ιδιωτικό  κυρίως τομέα, προσωπικότητες που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης.