Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν αλλάζει!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%  δεν μπορεί να αλλάξει! Όπως είπε, ο στόχος αυτός είναι «ακρογωνιαίος λίθος» του προγράμματος και  πάνω σε αυτό, βασίζεται η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, ο Ρέγκλινγκ άφησε ανοιχτό το θέμα σχετικά με την φορολόγηση.  Και αυτό γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «ξέρουμε ότι η νέα κυβέρνηση έχει εξαγγείλει προεκλογικά ορισμένα φορολογικά μέτρα. Δεν χρειάζεται να είναι τα παλιά μέτρα, περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις της κυβέρνησης».

Όμως ο επικεφαλής του ESM άφησε αιχμές κατά των μέτρων ελάφρυνσης που πήρε η απερχόμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Είμαστε ανήσυχοι για αποφάσεις που λήφθηκαν το τελευταίο δίμηνο και δεν είναι καλές για την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα του χρέους».

Από την πλευρά του, ο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανέφερε πως η Ελλάδα επανήλθε στην ατζέντα του συμβουλίου, καθώς η Κομισιόν παρουσίασε την τρίτη μεταμνημονιακή έκθεσή της. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως λόγω των χθεσινών εκλογών η συζήτηση ήταν σύντομη. «Αναμένουμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Θα συζητήσουμε τα όσα έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της και όσα θέλει να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στην οποία καταγράφεται η πρόοδος της Ελλάδος στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε και προσέθεσε πως η απερχόμενη ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες και πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της σημερινής κατάστασης της Ελλάδος και της κατάστασης που ήταν η χώρα το 2015.