Η αυτοδύναμη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ορκίστηκε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι “να υπηρετεί το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού”.
Υπουργοί και υφυπουργοί άρχισαν να φτάνουν στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 11:20. Από τους πρώτους ήταν ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος.
«Είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε περάσει από το ίδιο υπουργείο, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε», δήλωσε ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
«Υπόσχομαι ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Υποσχεθήκαμε φωτεινή Ελλάδα, τι ποιο Φωτεινό να μιλάμε για τα παιδιά», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη κατά την άφιξή της.
«Είναι μία μεγάλη μέρα, ώρα για δουλειά», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.
«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό που μου εμπιστεύτηκε τη φορολογική πολιτική στη δημόσια περιουσία. Θα κάνουμε να πάντα ώστε να έρθει ανάπτυξη και καλά αμειβόμενες εργασίες», ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος
Τα στελέχη της έχουν μπροστά τους πολλή δουλειά, καθώς η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι προκειμένου να κατατεθούν και να ψηφιστούν νομοσχέδια με τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας.
Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης είναι ότι οι θέσεις-κλειδιά δίνονται σε ανθρώπους δοκιμασμένους όχι στην πολιτική, αλλά στην αγορά εργασίας και με εξειδικευμένες γνώσεις. Αυτή ακριβώς είναι και η μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά από τη Μεταπολίτευση και μετά.
Το κυβερνητικό σχήμα έχει 18 Υπουργούς, 2 αναπληρωτές Υπουργούς και 29 υφυπουργούς, ενώ οι συνεδριάσεις μόνο με τους Υπουργούς θα γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στη Βουλή όπως συνηθιζόταν. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσει η συνεδρίαση της Τετάρτης στη Βουλή με τη συμμετοχή όλου του κυβερνητικού σχήματος.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της Οικονομίας, στόχος είναι η εφαρμογή του νέου σχεδίου με μειωμένη φορολογία και χαλάρωση της λιτότητας, έμφαση στην ανάπτυξη, εξυγίανση των τραπεζών και των ΔΕΚΟ με την μεγαλύτερη προσοχή στραμμένη στη ΔΕΗ.
Οι ρυθμοί που θα γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι γρήγοροι, καθώς η χώρα είναι δεσμευμένη με τα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κατά τη συμφωνία της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, με το Eurogroup να επισημαίνει πως ο στόχος αυτός είναι πιθανό να μην επιτευχθεί για φέτος.
Προκειμένου να πειστούν οι εταίροι από τις προθέσεις και την καλή εφαρμογή του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας, οι μηχανές πρέπει να δουλέψουν στο κόκκινο μέχρι τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη.
Εφόσον οι ενέργειες αποδώσουν θετικά, τότε το κυβερνητικό σχήμα θα καταφέρει το Φθινόπωρο να συντάξει τον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος θα δώσει το περιθώριο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάσει και να εφαρμόσει τη νέα οικονομική πολιτική με μείωση φόρων και πλεονασμάτων, κάτι που μέχρι τώρα οι Βρυξέλλες απορρίπτουν κατηγορηματικά.