Σχέδια για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας μελετά η Κύπρος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο, αυτό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα προωθεί η Κύπρος, υπό την βασική προϋπόθεση πως θα υπάρξει κρατική ενίσχυση της γραμμής ώστε να καλυφθεί το υψηλό κόστος της απρόσκοπτης λειτουργίας της.

Η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου δηλώνει ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και ότι αναμένεται η έγκριση της κρατικής ενίσχυσης που θα χρειαστεί και μετά θα ακολουθήσει η διεξαγωγή διαδικασίας προσφορών για να βρεθεί ο κατάλληλος επιχειρηματίας που θα αναλάβει το έργο αυτό.

Σύμφωνα με την μελέτη το κράτος θα επιχορηγήσει τη σύνδεση αλλά όχι το εμπορικό της κομμάτι.

Η κ. Πηλείδου είπε ότι η προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν το καλοκαίρι για να υλοποιηθεί η σύνδεση το 2020. Το εισιτήριο θα είναι φθηνότερο από το αεροπορικό. Επίσης, εξετάζεται το θέμα των ενδιάμεσων σταθμών.

Η συχνότητα του δρομολογίου θα είναι μια φορά την εβδομάδα από Μάη μέχρι Σεπτέμβρη και τους χειμερινούς μήνες μια φορά το δεκαπενθήμερο. Το ταξίδι θα διαρκεί 30 ώρες.

Το πιθανότερο λιμάνι που θα εξυπηρετεί το δρομολόγιο στην Κύπρο θα είναι εκείνο της Λεμεσού.

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Αιγύπτου για επέκταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης καλύπτοντας και την Αλεξάνδρεια, ένα θέμα που προέκυψε κατά την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Βουλής στη χώρα αυτή.

Ο κ. Περδίος είπε ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι σημαντική για εισερχόμενο τουρισμό από την Ελλάδα και σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια ακτοπλοϊκής σύνδεσης και με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Αίγυπτος και είπε ότι εάν ευδοκιμήσουν αυτές οι προσπάθειες το Υπουργείο σκοπεύει να συμβάλει με δικές του προσπάθειες σε ό,τι αφορά τα κοινά πακέτα με τις γειτονικές χώρες.