Θύμα φάρσας ο Ζόραν Ζάεφ – Δέχθηκε να δωροδοκήσει τον Οικ. Πατριάρχη!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Έτοιμος να δωροδοκήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο με 100.000 ευρώ εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός της Βορείου Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ύστερα από φάρσα που του έστησαν δύο Ρώσοι κωμικοί και φαρσέρ.

Οι δύο φαρσέρ επικοινώνησαν με τον Ζόραν Ζάεφ δύο φορές, μεταξύ Αυγούστου 2018 και Απριλίου 2019. Στην πρώτη φάρσα νόμιζε ότι μιλά με τον Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και στην δεύτερη φάρσα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ.

Στην πρώτη συνομιλία ο Ρώσος φαρσέρ υποδυόμενος τον Ποροσένκο προτείνει να διαδραματίσει ρόλο μεσάζοντα μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ψεύτικος Πόροσενκο εξηγεί ότι πέτυχε αυτή την διπλωματική και θρησκευτική νίκη δίνοντας ο ίδιος «προσωπικά χρήματα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο». «Στην περίπτωσή μου, κατέβαλα 150.000 ευρώ, για εσάς, είναι φθηνότερο», είπε ο ρώσος κωμικός μιλώντας για ένα ποσό των 100.000 ευρώ.

«Εξαιρετικά, δεν θα υπάρξει πρόβλημα», απαντά ο Ζάεφ.

Στην δεύτερη συνομιλία μερικούς μήνες αργότερα, πιστεύοντας ότι μιλά με τον Στόλτεμπεργκ, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δηλώνει ότι η Μόσχα διατηρεί «πολλούς κατασκόπους στην περιοχή». «Είμαι θύμα του ανοιχτού μου χαρακτήρα» και «απατεώνων από χώρες με προσανατολισμό ενάντια στο ΝΑΤΟ», λέει χαρακτηριστικά.

Στην πραγματικότητα όμως ο Ζόραν Ζάεφ δεν συνομιλούσε ούτε με τον Ποροσένκο, ούτε με τον Στόλτεμπεργκ.

Χωρίς να το γνωρίζει, μιλούσε με τους Ρώσους κωμικούς Βλαντίμιρ Κουζνετσόφ ή Βόβαν και Αλεξέι Στολιάροφ ή Λέξους.

Οι δύο φαρσέρ στο παρελθόν έχουν παγιδεύσει τον Έλτον Τζον, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Τον περασμένο Απρίλιο ισχυρίστηκαν ότι είχαν παγιδεύσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κάνοντάς τον να πιστέψει ότι μιλούσε με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι στόχοι των δύο φαρσέρ είναι κυρίως οι αντίπαλοι του Κρεμλίνου, Ρώσοι ή ξένοι.

Μετά την ανακάλυψη της φάρσας ο Ζόραν Ζάεφ προχώρησε εκτάκτως χθες σε συνέντευξη τύπου κατά την διάρκεια της οποίας ζήτησε συγνώμη, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί όπως ζητεί η αντιπολίτευση.

«Αυτό που συνέβη», ανέφερε κατά την διάρκεια της συνέντευξης του, «πρέπει να σημάνει συναγερμό τόσο σ΄ εμάς όσο και σ΄ ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο, στον οποίο υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και οργανωμένη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων και των μηχανορραφιών.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δέχομαι ότι είμαι θύμα του ανοιχτού μου χαρακτήρα και της μόνιμης διάθεσής μου να επικοινωνώ με όλους. Βρίσκομαι σε συνεχή ανοικτή γραμμή με όλους τους στρατηγικούς μας εταίρους και με τους πολίτες. Αυτό συμβαίνει επειδή για μένα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα του κράτους και των πολιτών», κατέληξε.