Το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντροαριστεράς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Γράφει ο Δημήτρης Τερζής

Κάτι παραπάνω από πέντε ώρες κράτησε σήμερα η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών και υπό τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα. Στην ατζέντα της συνεδρίασης κυριάρχησε η επόμενη μέρα και το στοίχημα που θα κληθεί να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ όντας ο βασικός εκφραστής της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Με προίκα το υψηλό ποσοστό (31,5%) που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής, η συζήτηση άρχισε με την εισαγωγική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως:
-το ποσοστό που πήρε το κόμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση, αλλά, αντίθετα, να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανασυγκρότησή του και την αντιστοίχησή του με την ευρεία εκλογική του βάση.

-υπάρχει η ανάγκη να ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι μια πλατιά καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης, με έμφαση στη νέα γενιά που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές με ποσοστό 38% στις ηλικίες ώς 24 ετών.

-στόχος είναι μέχρι το συνέδριο τα οργανωμένα μέλη του κόμματος να φτάνουν τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον 180.000 μέλη από περίπου 35.000 που είναι σήμερα)

-η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επικυρωθεί το προσεχές διάστημα.

Οι τοποθετήσεις που έγιναν και η συζήτηση που ακολούθησε εστίασε στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί που υπήρξε σύμπνοια απόψεων ήταν στο γεγονός ότι όντως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διευρύνει τη βάση του μέσα από τις κατά τόπους οργανώσεις εγγράφοντας νέα μέλη.

Εκεί σημειώθηκε πως οι εγγραφές από μόνες τους δεν έχουν καμία αξία αν τα μέλη δεν είναι ενεργά, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας όπως επίσης και στους χώρους διεκδικήσεων δικαιωμάτων.

Με λίγα λόγια επισημάνθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία όπως το 2012-2014 αλλά όχι ευκαιριακά αυτή τη φορά, αλλά με στόχο να συνάψει ουσιαστικούς δεσμούς με αυτήν.
Στο ίδιο πλαίσιο θα διαμορφωθεί εξάλλου και η αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει. Έχοντας την εμπειρία και της αντιπολίτευσης και της διακυβέρνησης, φαίνεται πως προσανατολίζεται σε μια δομική, ουσιαστική αντιπολίτευση, παραλείποντας τις όποιες εξάρσεις «λαϊκισμού» και φτηνού εντυπωσιασμού του παρελθόντος.

Το στοίχημα με την Κεντροαριστερά

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά που αυτή τη φορά πρέπει να γίνει συντεταγμένα και όχι βιαστικά όπως το προηγούμενο διάστημα.

Ένθερμοι, προς αυτή την κατεύθυνση, εμφανίζονται οι λεγόμενοι «προεδρικοί», πέριξ του Αλέξη Τσίπρα, περισσότερο επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αποκαλούμενοι «παλιά φρουρά», των οποίων η αγωνία -και ορθά- είναι να μην «πασοκοποιηθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ίσως το συγκεκριμένο σημείο να μην είναι και τόσο προβληματικό όσο δείχνει σε πρώτη φάση, καθώς ούτε τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά επιθυμούν την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας πως η όποια ταύτιση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Κάπως έτσι, αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος ο οποίος θα καταλήξει στο συνέδριο που φαίνεται πως θα γίνει τον Δεκέμβριο.