Ι. Πλακιωτάκης: “Δεν ήρθα να διαχειριστώ καταστάσεις αλλά να κάνω πράγματα”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

“Εγώ είμαι με όλους. Δεν είμαι ούτε με τους εφοπλιστές, ούτε με τους ναυτεργάτες. Είμαι εκπρόσωπος των πολλών και δεν οφείλω την ύπαρξη μου σε κανέναν”.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου, με τον υπουργό να προσθέτει ότι : “Δεν χρειάζομαι ούτε εγωισμούς, ούτε αντιπαλότητες, ούτε προσωπικά σχέδια. Με ενδιαφέρει ο Έλληνας ναυτικός γιατί χωρίς αυτόν δεν υπάρχει Ελληνική ναυτιλία. Πρέπει να βρεθεί ένα κλίμα συνεννόησης. Πρέπει να βρούμε λύση ώστε να υπάρχουν και Ελληνικά κατώτερα πληρώματα. Να μην τραβάει ο ένας από εδώ και ο άλλος από εκεί. Δεν ήρθα να διαχειριστώ καταστάσεις, αλλά να κάνω πράγματα”, συμπλήρωσε.

Η ναυτιλία μας” ανέφερε, “είναι εθνική υπόθεση και δεν επιδέχεται αντιπαραθέσεων και ιδεοληπτικών αγκυλώσεων, αλλά της δέουσας προσοχής όλων.

Στόχος μας”, τόνισε, “είναι η ανάπτυξη του εθνικού νηολογίου και η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας  για να σημειώσει ότι ιδιαίτερης προσοχής θα τύχει και η ανάπτυξη του ναυτεργατικού δυναμικού. Δεν είναι δυνατόν, είπε μια ναυτιλιακή χώρα να μην έχει το κατάλληλα καταρτισμένο δυναμικό για την κάλυψη των αναγκών της ναυτιλίας ενώ αναφέρθηκε και στην ανεργία των νέων. Μάλιστα χαρακτήρισε στοίχημα τη διατήρηση της ελληνικής ναυτοσύνης και ότι αυτό συνεπάγεται.

Αναφορικά με τα θέματα που προκύπτουν από τον κανονισμό του ΙΜΟ για το νέο τύπο αποθειωμένων καυσίμων η χρήση των οποίων θα επιβληθεί στις αρχές του προσεχούς έτους ο κ. Πλακιωτάκης παρατήρησε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου δεν είχε «τρέξει» τα θέματα αυτά γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουν πάρα πολλά μέσα στο πεντάμηνο που ακολουθεί.

Ωστόσο ο υπουργός είπε ότι θα έχει την προσεχή εβδομάδα συνάντηση ουσιαστικού χαρακτήρα με όλους τους φορείς της ναυτιλίας και της ναυτεργασίας καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο υπενθυμίζοντας ότι όντας τομεάρχης ναυτιλίας της ΝΔ μέχρι την υπουργοποίηση του, «γνωρίζει» τις πτυχές των θεμάτων για τις οποίες έχει συνομιλήσει και με τους αρμόδιους φορείς της ναυτιλίας από τους οποίους αναμένει τις προτάσεις τους για τα μείζονος σημασίας θέματα.

Εξάλλου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα να αλλάξει υπουργείο το Λιμενικό Σώμα, υπενθυμίζοντας  τη σημασία του, τόσο για την ναυτιλία της χώρας όσο και για το ρόλο που διαδραματίζει στη νησιωτική χώρα και την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να αντληθούν άμεσα κονδύλια για την βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και μέσων του ΛΣ καθώς και στο θέμα αυτό, όπως παρατήρησε χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Όσον αφορά την λιμενική πολιτική ανέφερε  ότι θα εξεταστούν βασικές της παράμετροι επισημαίνοντας ότι η αξιοποίηση των στρατηγικής σημασίας λιμένων θα γίνει με βάση την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών τους μετά από ειδικές μελέτες και άρα όχι με ένα συγκεκριμένο μοντέλο υποπαραχωρήσεων αλλά κατά περίπτωση.

Όσον αφορά στο master plan της ΟΛΠ- COSCO τόνισε ότι υπάρχει συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης που πρέπει να τηρηθεί, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται από την πλευρά της κυβέρνησης να προκύψουν κωλυσιεργίες για να επισημάνει ότι πρέπει να σταλθεί ένα θετικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές ότι η χώρα είναι πλέον φιλική στις επενδύσεις.