Ιρανικά σκάφη προσπάθησαν να καταλάβουν βρετανικό tanker

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Οπλισμένα ιρανικά σκάφη προσπάθησαν να καταλάβουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο στα ύδατα του Κόλπου, στην περιοχή του στενού του Χορμούζ. Οι προσπάθειςς τους απέβησαν άκαρπες καθώς παρενέβη φρεγάτα του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού και  απώθησε τα σκάφη.

Την είδηση αυτή μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN  και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει,  οι Ιρανοί διέταξαν το πετρελαιοφόρο British Heritage, το οποίο έπλεε στην περιοχή του στενού του Χορμούζ, να αλλάξει πορεία και να σταματήσει στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Αμερικανικό αεροσκάφος κατέγραψε σε βίντεο το επεισόδιο, το οποίο τερματίστηκε όταν ο κυβερνήτης της βρετανικής φρεγάτας HMS Montrose – η οποία συνόδευε το δεξαμενόπλοιο – έδωσε διαταγή να στραφούν τα όπλα της στα ιρανικά σκάφη για να απομακρυνθούν, κίνηση που ήταν επιτυχής,  σύμφωνα με το CNN.

Εξάλλου, χθες Τετάρτη ο πρόεδρος του Ιράν, ο Χασάν Ρουχανί, προειδοποίησε τη Βρετανία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» μετά την απόφαση του Λονδίνου να ακινητοποιήσει  ιρανικό δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά του Γιβραλτάρ την περασμένη εβδομάδα.

Το πλοίο Grace 1 συνελήφθη στα ανοικτά της βρετανικής περιοχής στο νότιο άκρο της Ισπανίας την περασμένη Πέμπτη – ενέργεια στην οποία η Τεχεράνη είδε μια πράξη «πειρατείας».

«Υπενθυμίζω στους Βρετανούς: εσείς είστε αυτοί που προκαλέσατε την ανασφάλεια και θα μετρήσετε τις συνέπειες αργότερα», διεμήνυσε ο Ρουχανί χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

Το Γκρέις 1 συνελήφθη, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, διότι υπάρχουν υποψίες πως μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παραβίαση διεθνών κυρώσεων.

Ένταση Ιράν και ΗΠΑ

Το κλίμα είναι ήδη φορτισμένο ανάμεσα στις δύο χώρες Ιράν και ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση της με τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει σε βάρος της Τεχεράνης και των  εντατικών μέτρων που λαμβάνει για το μπλοκάρισμα των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, στα όρια  που η αμερικανική κυβέρνηση αποκαλεί εκστρατεία «μέγιστης πίεσης».

Το Ιράν αντέδρασε στις κυρώσεις αρχίζοντας να παραβιάζει όρια και περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015.

Τον περασμένο μήνα, το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στο στενό του Χορμούζ, εξωθώντας τον ένοικο του Λευκού Οίκου να διατάξει να εξαπολυθούν αεροπορικά πλήγματα εναντίον ιρανικών θέσεων σε αντίποινα, διαταγή πάντως την οποία ακύρωσε.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να σχηματίσει έναν διεθνή συνασπισμό που θα εγγυάται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας τόσο στο στενό του Χορμούζ, στα ανοικτά του Ιράν, όσο και στο Μπαμπ αλ Μάντεμπ, στα ανοικτά της Υεμένης, δήλωσε ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, προχθές Τρίτη.

BIMCO: Αναγκαίος ο συντονισμός

Μετά και την καταγεγραμμένη απόπειρα κατάληψης του δεξαμενόπλοιου εκτιμάται ότι το θέμα της ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης από πολεμικά σκάφη, που αρχικώς προτάθηκε από τις ΗΠΑ θα επιταχυνθεί.

Ωστόσο ο BIMCO μεταξύ των άλλων τόνισε την αναγκαιότητα συντονισμού του εν λόγω στόλου, όποτε αυτός δημιουργηθεί, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «παρανόησης» από την ύπαρξη πολεμικών σκαφών και άρα του ενδεχομένου ανάφλεξης από «εσφαλμένη» αντίδραση.

Αν δημιουργηθεί πολυεθνική ναυτική δύναμη θα είναι η δεύτερη κατά σειρά από το 2009 που δημιουργήθηκε ανάλογη πολυεθνική δύναμη για την προστασία εμπορικών πλοίων από τους Σομαλούς πειρατές.