Οι κινήσεις που προτείνει η έκθεση του ΙΟΒΕ για την τόνωση της οικονομίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Για ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας, που δεν πρέπει να χαθεί” κάνει λόγο η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Βέττας, επεσήμανε την στρατηγική που  θα πρέπει να υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση στη φορολογία και ανέφερε ότι η σημερινή συγκυρία βρίσκει την ελληνική οικονομία σε ανοδική τροχιά, αλλά με ρυθμούς μεγέθυνσης που είναι σχετικά ασθενείς.

«Η εκλογική διαδικασία δημιούργησε εύλογα ισχυρές προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στην οικονομία, με επιτάχυνση των ρυθμών μεγένθυνσής της και άνοδο της ευημερίας των νοικοκυριών. Αυτές εστιάζονται κυρίως στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», επισήμανε ακόμη ο κ. Βέττας, παρουσιάζοντας την έκθεση του ΙΟΒΕ.

Τι προτείνει ο ΙΟΒΕ

  1. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, δεν μπορεί να είναι καθολική, γιατί θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ενώ απαιτούνται δύσκολες επιλογές και  η μείωση των φορολογικών συντελεστών πρέπει να εστιαστεί στην ενίσχυση των κινήτρων για παραγωγή και αποταμίευση και όχι στην κατανάλωση.
  2. Αν η φορολογία στα εισοδήματα απλοποιηθεί, πολύ χαμηλότεροι συντελεστές θα απέφεραν τα ίδια έσοδα στα κρατικά ταμεία, ενισχύοντας την ανάπτυξη και χρηματοδοτώντας και ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους ασθενέστερους.
  3. Σύγχρονες μέθοδοι, κυρίως μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, μπορούν να συνδεθούν με τις εκπτώσεις φορών και να συμβάλουν κρίσιμα στην ευθυγράμμιση των κινήτρων των φορολογούμενων.
  4. Θα πρέπει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να υπάρχουν και εισφορές σε προσωπικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, με κίνητρα για αποταμίευση και ενίσχυση της εργασίας, ιδίως της νέας γενιάς. Η μετάβαση σε ένα τέτοιο σύστημα έχει σχετικά χαμηλό κόστος, ενώ τα οφέλη για την οικονομία θα είναι πολύ υψηλά, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Βέττας.

Προβλέψεις

Ρυθμό ανάπτυξης το 2019 ελαφρώς χαμηλότερο του 2018, της τάξεως του 1,8%, προβλέπει το ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1%.

Ο ΙΟΒΕ διαπιστώνει επίσης περαιτέρω κάμψη της ανεργίας σε σχέση με έναν χρόνο πριν, στο πρώτο τρίμηνο φέτος (19,2%) δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ότι πριν ένα χρόνο. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας στο φετινό τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, προήλθαν πρωτίστως από τους κλάδους του τουρισμού (+20,2 χιλ. ή +6,7% σε σχέση με πέρσι), της εκπαίδευσης (επίσης +20,2 χιλ. ή +6,7%) και της ενημέρωσης-επικοινωνίας (+14,7 χιλ.).

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ σημείωσε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ώστε η νέα κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΕΕ, να δρομολογήσουν ισχυρότερη ανάπτυξη της χώρας. Ο κ. Βέττας σημείωσε ακόμη ότι το επίπεδο επενδύσεων είναι περίπου στο μισό από αυτό στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες και η ανεργία περίπου τέσσερις φορές πιο πάνω.