Τρέχουν οι διαδικασίες για την επένδυση στο Ελληνικό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έναρξη της υλοποίησης της επένδυσης των 8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό αποφάσισε να καταρτίσει η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε, έπειτα από σύσκεψη χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ανέλαβε από τον πρωθυπουργό τον γενικό συντονισμό για το έργο στο Ελληνικό σε πολιτικό επίπεδο.

Σχετικά με το Ελληνικό, μεταξύ άλλων, θα επανεξεταστούν τα δύο σημεία στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το μητροπολιτικό πάρκο, που υπεγράφη ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές, τα οποία έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του επενδυτή καθώς επιβάλλεται η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού για κάθε άδεια σε υποδομές και κτήρια.

Στις εκκρεμότητες που είναι αναγκαίο να κλείσουν προκειμένου να προχωρήσει και ο διαγωνισμός για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό συμπεριλαμβάνονται οι άλλες δύο ΚΥΑ (Ανάπτυξης και Πολεοδόμησης). Για να τις ΚΥΑ είναι αναγκαίο προηγουμένως να διοριστούν οι νέοι γενικοί γραμματείς των υπουργείων.

Οι οδηγίες από τον πρωθυπουργό

Κατά την σύσκεψη στο Μαξίμου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης έλαβε συγκεκριμένες οδηγίες από τον πρωθυπουργό για την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί το άμεσο πρόγραμμα της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς το υπουργείο, τίθεται στην αιχμή του δόρατος για την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στους άμεσους στόχους του υπουργείου περιλαμβάνονται, η απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασίας αδειοδοτήσεων, η απλοποίηση σχέσεων κράτους-επιχειρήσεων, η ενίσχυση ρευστότητας, η διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, διευκολύνσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η στήριξη νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Εντός του πλαισίου αυτού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κλήθηκε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα:

  • Στη θεσμοθέτηση αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία και όταν αυτές δεν τηρούνται, μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε μια υπερκείμενη αρχή, σε επίπεδο υφυπουργού. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι η αποφυγή λόγω γραφειοκρατίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται.
  • Στη βελτίωση πλαισίου λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων, ώστε να αποτελέσουν πόλο προσέλκυσης επενδύσεων.
  • Στη διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με δημιουργία αυτοματοποιημένου και σύντομου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών και απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας. Στο συγκεκριμένο θέμα, πρόθεση είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού διαγραφής ή ρύθμισης χρεών που θα ξεκινάει από τις τράπεζες και στη συνέχεια θα ακολουθούν το Δημόσιο και οι ασφαλιστικοί φορείς.

Επίσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κλήθηκε να προχωρήσει στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και απορρόφηση διαθέσιμων πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, στην επιτάχυνση υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020, στη διαμόρφωση ενός πλαισίου κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) καθώς και στη  δημιουργία διαδικτυακού one-stop-shop για τις διαδικασίες που αφορούν κρατικές υπηρεσίες.