Δημ. Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης γνώριζε ότι ήμουν σύμβουλος της Lamda για το Ελληνικό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Θέμα ηθικής τάξης  προέκυψε με την υπουργοποίηση του Δημήτρη Οικονόμου, μετά την σφοδρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την αποπομπή του, σε συνδυασμό με τον θόρυβο που ξέσπασε σε μερίδα του τύπου, με αφορμή την προηγούμενη ενάσχολησή του ως εκπρόσωπος στη Lamda Development

Ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, αποκαλύφθηκε πως ήταν σύμβουλος της Lamda Development, γεγονός που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου , προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από αντιπολιτευόμενα κυρίως μέσα ενημέρωσης .

Ο Δημ. Οικονόμου μίλησε στον «Αθήνα 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη απαντώντας στο ερώτημα αν αληθεύουν οι δηλώσεις του προκατόχου του Σ. Φάμελλου ότι ήταν σύμβουλος για την επένδυση στο Ελληνικό της Lamda Development.

Ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός,  ότι εργαζόταν ως τώρα και είχε αναλάβει την εκπόνηση πολλών περιβαλλοντικών μελετών και πως ήταν απολύτως γνωστή  στον Κυριάκο Μητσοτάκη η προηγούμενη ιδιότητα του.

Στο ερώτημα εάν κατά τη γνώμη του προκύπτει «ασυμβίβαστο ηθικής τάξης» το αρνήθηκε και ζήτησε να κριθεί για τη δουλειά του και να μη γίνεται «δίκη προθέσεων». Τέλος, ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός γνώριζε την προηγούμενη ιδιότητα του ως συμβούλου της Lamda, απαντώντας «μα είναι γνωστό όλοι το γνώριζαν».

Όσον αφορά το έργο του Ελληνικού, ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά χωροταξικά ζητήματα και εντόπισε τα προβλήματα της ΚΥΑ, στα θέματα του υπουργείου Πολιτισμού.

Η δήλωση του υφυπουργού

Σε δήλωσή του μετά το ντόρο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά του, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Η συνεργασία μου με τη ΛΑΜΔΑ ήταν γνωστή από την αρχή σ’ όλους τους εμπλεκόμενους με το έργο. Αφορούσε αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στις υπό έγκριση πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού).

Δεν ξέρω γιατί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός τη θυμήθηκε μόλις ‘αποκαλύφθηκε’ από ιστοσελίδα και όχι στην τελετή παράδοσης/παραλαβής. (Θα μπορούσε πάντως να ενημερωθεί από πχ. την πρώην ΓΓ του ΥΠΕΝ κα. Ρ. Κλαμπατσέα με την οποία κατά την περίοδο αυτή είχα εξαιρετική συνεργασία).

Δεν ξέρω αν δεν πρέπει να μου επιτραπεί να εκπροσωπώ το Ελληνικό Δημόσιο έναντι όλων των φορέων και προσώπων με τους οποίους συνεργάστηκα επαγγελματικά στο παρελθόν, ως ενεργός πολεοδόμος-χωροτάκτης που μέχρι σήμερα δεν είχε ενασχόληση με την πολιτική και επίσης δεν ήταν άεργος.

Όσον με αφορά, πέραν του αυτονόητου ότι η επαγγελματική μου δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υφυπουργού, θα πολιτευθώ με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο αυτό, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, και αναζήτηση συναινέσεων που ιδιαίτερα στο αντικείμενο μου είναι εφικτές και έχουν λειτουργήσει και στο πρόσφατο παρελθόν».