Γιάννης Στουρνάρας: “Θα εισηγηθούμε άρση των capital controls»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Η  Τράπεζα της Ελλάδας θα  ζητήσει την απάλειψη των capital controls το συντομότερο δυνατόν”. Σε αυτή την δήλωση προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε  με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σκοπός της συνάντησης  ήταν να συζητηθούν θέματα που άπτονται του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

«Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε, τα οποία μπορεί να αλλάξουν, φέτος θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό», εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας, ενώ  άφησε αιχμές για την σχέση του με την προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας  πως είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το Μαξίμου εδώ και 3,5 χρόνια!

Ο κεντρικός τραπεζίτης  τόνισε πως είχε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών μια εποικοδομητική κουβέντα για το τραπεζικό σύστημα και τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

«Το τραπεζικό σύστημα πηγαίνει αρκετά καλά, αλλά χρειάζονται κι άλλες συστημικές λύσεις. Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει όλες τις εφικτές λύσεις», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας.

Στη συνέχεια, είπε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για να κάνει μεταρρυθμίσεις και να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» και επεσήμανε πως «η ΤτΕ θα είναι αρωγός και πρόθυμη να βοηθήσει την κυβέρνηση».

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι έγινε εκτενής συζήτηση για τα «κόκκινα δάνεια», λέγοντας πως η κυβέρνηση θέλει να προκρίνει και τις δύο λύσεις και να επιλέξει η ίδια στη συνέχεια την πιο κατάλληλη.