ΙΟΒΕ : Ενισχυμένοι οι δείκτες της βιομηχανίας τον Ιούνιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ενισχυμένος εμφανίζεται ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Ιούνιο, φτάνοντας τις 104,2 (από 102,9) μονάδες, επίπεδο ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (103,1 μον.).

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, το γεγονός αυτός αντανακλά τη βελτίωση των προσδοκιών στο μεταποιητικό τομέα, κυρίως λόγω της διαδικασίας ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα της αναπτυξιακής δυναμικής που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες.

Επισημαίνεται ότι τον Ιούνιο, σε ένα βαθμό, στις προσδοκίες των επιχειρήσεων για την πορεία της οικονομίας, σε εγχώριο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ενσωματωθεί η επίδραση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, καθώς και της προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Επιπροσθέτως, η επιτυχής έκδοση ομολογιακών δανείων για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, η ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων από εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ένα ευρύ πλήθος χωρών, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιφέρει συγχωνεύσεις μεταξύ μεταποιητικών επιχειρήσεων αντανακλούν μια αναπτυξιακή δυναμική και διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον στον κλάδο αυτήν την περίοδο, το οποίο φαίνεται να επιδρά ενισχυτικά στις προσδοκίες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή.

Εξάλλου, η σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων για άλλο ένα έτος, αναδεικνύει την υψηλή ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων, ενώ η διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, περιορίζει και την εξάρτησή τους από την εγχώρια αγορά και τις εξελίξεις σε αυτή.

Η ανάπτυξη της εγχώριας μεταποίησης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό της εμπόριο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2019 ανήλθαν στα €4,8 δισεκ., καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ανοδική ήταν ή τάση και στις εξαγωγές προϊόντων, κατά 3,9%, με την αξία αυτών να ξεπερνά τα €10,7 δισεκ. Όσο αφορά στις εξαγωγές προϊόντων, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το πρώτο τετράμηνο του 2019, αυτές ξεπέρασαν τα €7,3 δισεκ., σημειώνοντας άνοδο 5,3% (από €7 δισεκ. ένα χρόνο πριν).

Στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων σημειώνεται ηπιότερη άνοδος, κατά 5,7%, στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, με το εμπορικό έλλειμμα να ενισχύεται κατά 2,2%, προσεγγίζοντας τα €5,5 δισεκ. Ελαφρώς ηπιότερη ήταν η άνοδος στο σύνολο των αγαθών (+5,0%), με το ελλειμματικό ισοζύγιο να ξεπερνά οριακά τα €7,2, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6,6% το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του τρέχοντος έτους ανήλθαν σχεδόν στα €13 δισεκ. (από €12,2 δισεκ.), σημειώνοντας ενίσχυση της τάξης του 5,8%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σχεδόν στα €5,6 δισεκ. (+6,6%).