ΚΙΝΑΛ: Η Φώφη πήρε το όπλο της… Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Γράφει ο Δημήτρης Τερζής

Πολλοί ήταν εκείνοι που χαμογελούσαν στο ΚΙΝΑΛ το βράδυ των εκλογών. Το 8,3% που πήρε το πάλαι πότε ιστορικό κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα ήταν σαφώς καλύτερο από το 6,5% των εκλογών του 2015 και επικρατούσε η άποψη ότι το κόμμα όχι μόνο άντεξε στην άλωση από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. αλλά ενίσχυσε τις δυνάμεις του.

Υπήρχαν όμως και κάποιοι που ήξεραν πως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Μέσα σε πέντε μέρες, δύο στελέχη που άφησαν το στίγμα τους σε παλαιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ -ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και η Λίνα Μενδώνη- έγιναν υπουργοί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ή Φώφη Γεννηματά τους διέγραψε. Την ίδια ώρα ο γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος Σταμάτης Μαλέλης αποχωρούσε από το ΚΙΝΑΛ με αιχμές κατά της ηγεσίας. Η Φώφη τον «κατσάδιασε».

Την ίδια ακριβώς μέρα ο βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός έλεγε για άλλη μια φορά πως η συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μονόδρομος. Η Φώφη δεν έκανε τίποτα.

Και χθες, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης πέταξε το γάντι στην ηγεσία δηλώνοντας πως «το αποτέλεσμα δεν συμβαδίζει με τις προσδοκίες του κόμματος και οφείλουμε να συζητήσουμε τα αίτια και να δούμε συντεταγμένα τις επόμενες κινήσεις».

Ας θυμίσουμε εδώ ότι και πριν από τις εκλογές, ο Ανδρουλάκης είχε επίσης κάνει κριτική στην ηγεσία με αφορμή το «διαζύγιο» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας πως αυτό ήταν μια «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη», η οποία «θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί».

Η Φώφη σήκωσε το γάντι στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ κι έκανε λόγο για «κρυπτόμενους» στον αγώνα, όπως είπε, «που αρχίζουν τώρα, με κίνητρο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, να εμφανίζονται…».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι δεν πίστεψαν όλοι σε αυτή την προσπάθεια και φωτογραφίζοντας τον κύριο εσωκομματικό πόλο απέναντι στην ηγεσία, Νίκο Ανδρουλάκη, σημείωσε ότι αναφέρεται σε αυτούς «που και το 2015 έλεγαν να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, να γίνει Επινέ με διαδικασίες μακριά από τη βάση της παράταξης».

Επιμένει αυτόνομα

Είπε κι άλλα η κ. Γεννηματά στο πολιτικό συμβούλιο και κυρίως ότι το ΚΙΝΑΛ δεν αλλάζει πορεία. «Εμείς θα επιμείνουμε στον αυτόνομο ρόλο μας και στην αυτοδύναμη πορεία μας. Και επειδή κάποιοι αρχίζουν το “βιολί” της ουράς του δήθεν προοδευτικού πόλου του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνω: Είμαστε ένα κόμμα τελείως διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις». Μάλιστα, έδειξε την πόρτα της εξόδους σε όσα στελέχη «αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας».