Προτεραιότητα η ενεργοποίηση του πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 -Σήμερα η δοκιμή

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σήμερα  αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη πιλοτική λειτουργία του συστήματος της γραμμής έκτακτης ανάγκης 112 στο κέντρο συντονισμού της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Πρόκειται για το μοναδικό σύστημα προειδοποίησης των πολιτών σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, ωστόσο  στη χώρα μας δεν λειτουργεί και παραμένει στο συρτάρι εδώ και δέκα χρόνια.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε  ότι σήμερα θα γίνει η πρώτη μεγάλη δοκιμή του πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, «έτσι ώστε κάτι που είναι αυτονόητο, χρήσιμο και μπορεί να σώσει ζωές σε λίγο χρονικό διάστημα να γίνει πραγματικότητα».

Η πιλοτική δοκιμή για τον αριθμό 112 θα γίνει στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση για τη φονική κακοκαιρία που σάρωσε τη Χαλκιδική ανέφερε πως άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η λειτουργία του αριθμού 112, του αριθμού έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από την Ελλάδα και τη Μάλτα.

Σημειώνεται ότι η χώρα µας  κατέχει την τελευταία θέση µεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών ως προς τον χρόνο εντοπισµού του καλούντος για βοήθεια, καθώς το 112 βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το έργο επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από την προηγούμενο προγραμματική περίοδο 2007-2013, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίησή του, χρειάστηκε να ενταχθεί και στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει λόγω καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Ο αριθμός 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, η κλήση στο «112» παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος.

Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το «112» απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Η κλήση είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).