Ρωσία: “Οι ΗΠΑ προκαλούν το Ιράν στον Περσικό Κόλπο”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τις έντονες ανησυχίες της για μια “άμεση σύγκρουση” εκφράζει η Ρωσία καθώς πολλαπλασιάζονται οι εντάσεις στην περιοχή μεταξύ του Ιράν και των Δυτικών, ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι σκόπιμα εξωθούν προκαλούν μια τεταμένη κατάσταση στην περιοχή.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και βλέπουμε πως οι κίνδυνοι να υπάρξει άμεση σύγκρουση έχουν τόσο αυξηθεί τον τελευταίο καιρό ώστε είναι όλο και πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς τη μελλοντική εξέλιξη των γεγονότων», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Η Ουάσινγκτον έκανε τα πάντα για να διατηρηθεί αυτή η κρίση, αυτή η επιδείνωση», πρόσθεσε σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Στο τελευταίο μέχρι στιγμής επεισόδιο, η Βρετανία ανακοίνωσε πως ιρανικά σκάφη επιχείρησαν προχθές, Τετάρτη, το βράδυ «να εμποδίσουν τη διέλευση» ενός βρετανικού πετρελαιοφόρου από τα στενά του Χορμούζ, εξηγώντας ότι το Βασιλικό Ναυτικό χρειάσθηκε να επέμβει αναπτύσσοντας μια φρεγάτα για να βοηθήσει το πετρελαιοφόρο αυτό. Ωστόσο η Τεχεράνη αρνήθηκε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με ξένα πλοία.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε χθες πως «παρακολουθεί με προσοχή» την κατάσταση, προσθέτοντας πως παραμένει προσηλωμένο στην «ελευθερία της ναυσιπλοΐας χωρίς όρους στον Περσικό Κόλπο και το στενό του Χορμούζ» προς όφελος της καλής λειτουργίας «της παγκόσμιας οικονομίας».

«Καλούμε άλλη μια φορά όλον τον κόσμο σε αυτοσυγκράτηση στον Περσικό Κόλπο ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση και στη διευθέτηση όλων των ευαίσθητων ζητημάτων δια της οδού του διαλόγου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την περασμένη εβδομάδα το Λονδίνο είχε συλλάβει ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, κάτι που το Ιράν κατήγγειλε ως πράξη «πειρατείας» στην ανοικτή θάλασσα.