ΒΕΠ: Αισιοδοξία από τις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Θετικές χαρακτηρίζεται από τον πρόεδρο του ΒΕΠ κ. Ανδριανό Μιχάλαρο, οι πρώτες  κινήσεις της νέας κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

“Την πρώτη αίσθηση αισιοδοξίας προς την αγορά δημιουργούν οι οικονομικές εξαγγελίες και οι πληροφορίες για τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προς το οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής των παραγωγικών υπουργείων”.

Αυτήν την επισήμανση κάνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, η Διοίκηση του οποίου παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και δέχεται θετικά μηνύματα από τα μέλη του Επιμελητηρίου.

Η Διοίκηση του ΒΕΠ αντιμετωπίζει με θέρμη και αισιοδοξία τις πρωτοβουλίες και τη μεταρρυθμιστική διάθεση της νέας κυβέρνησης ώστε να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και να υπερβληθούν κωλύματα που παρατηρούνταν στην αγορά το προηγούμενο διάστημα. Ύστερα από το πρώτο κρίσιμο 48ωρο που απαιτήθηκε για τη συγκρότηση του νέου σχήματος διακυβέρνησης και την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται πως υπάρχει διάθεση στήριξης, ενίσχυσης και προστασίας των επιχειρήσεων.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά τονίζει την ανάγκη τήρησης αυτών των δεσμεύσεων και αυστηρού ελέγχου στην υλοποίηση των στόχων με τη συνέπεια που διακρίνει τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του ΒΕΠ κρίνει ως απολύτως απαραίτητες τομές τα ακόλουθα:

– Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις: Πρέπει να γίνει η κατάλληλη προεργασία και να ληφθούν υπ’ όψη οι προτάσεις των Επιμελητηρίων και των επιχειρηματιών ώστε να περιληφθεί το μέτρο στο νέο προϋπολογισμό και να ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2020, δηλαδή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του τρέχοντος έτους. Με σαφήνεια θα πρέπει να τονισθεί από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αναθερμανθεί η ψυχολογία στην αγορά και στην παραγωγή.

– Εναρμόνιση του ΦΠΑ στην εστίαση: Η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 13% για όλα τα προϊόντα αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς. Αυτό το μέτρο πρέπει να προχωρήσει άμεσα εφ’ όσον δεν θα προκαλέσει δημοσιονομικό πρόβλημα και να ληφθεί υπ’ όψη ότι η εφαρμογή ανάλογου μέτρου στο παρελθόν βελτίωσε τη φορολογική συμμόρφωση επιχειρήσεων και καταναλωτών.

– Προοπτική συνολικής μείωσης του ΦΠΑ: Οι εξαγγελίες για μείωση του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας στο 11% από το 13% και στο 22% από το 24% (με διατήρηση του συντελεστή 6%) θα ενισχύσει την κατανάλωση και το οικονομικό κλίμα.
– Ένταξη των επιχειρήσεων στις 120 δόσεις: Το πλαίσιο θα πρέπει να γίνει πιο προσιτό, απλό και σαφές ώστε να ενταχθούν επιχειρήσεις που ταλαιπωρήθηκαν από την κρίση, να δοθεί ευκαιρία επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων τους, αλλά και να διασφαλιστούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

– Μικρές οφειλές προς το Δημόσιο: Ο βιοτεχνικός κόσμος υποστηρίζει την πιθανότητα δημιουργίας απλών ρυθμίσεων με ελάχιστες δόσεις και ποσά που μπορεί να κυμαίνονται από 20 ευρώ και άνω για όσους οφείλουν στο Δημόσιο ποσά έως 3.000 ευρώ.
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ: Αποτελεί μία από τις βασικές απαιτήσεις της αγοράς και των επιχειρήσεων και εφ’ όσον υπάρχει η διάθεση από την κυβέρνηση, η ένταξη της πρώτης μείωσης στον επόμενο προϋπολογισμό να λειτουργήσει θετικά για όλη την αλυσίδα της αγοράς που σχετίζεται με την κτηματαγορά και τις επαγγελματικές υποδομές.

– Αύξηση του κατώτερου μισθού: Η εξαγγελία αύξησης σε διπλάσιο ποσοστό από τον ρυθμό ανάπτυξης θα αλλάξει την ψυχολογία των εργαζομένων, αλλά κυρίως θα βάλει σε νέο πλαίσιο τον τρόπο με τον οποίο οι βιοτεχνίες, οι έμποροι και οι επαγγελματίες θα οργανώσουν την εργασία τους, ώστε στον χρονικό ορίζοντα της τριετίας να φθάσει ο κατώτερος μισθός στα 730 ευρώ.

– Διόρθωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή: Αποτελεί πάγιο αίτημα βιοτεχνιών με παραγωγικές δραστηριότητες και αναμένεται να επιλύσει έναν βαρύ οικονομικό βρόγχο, αν τελικά ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής πέσει από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, χωρίς να μειώνεται το αφορολόγητο όριο.

– Μείωση του φόρου μερισμάτων κατά το ήμισυ: Η μείωση του φόρου στο 5% επί των μερισμάτων, από το 10% που βρίσκεται σήμερα, θα εξυπηρετήσει πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες που πληρώνονται με αυτόν τον τρόπο.

Εκ μέρους της Διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο πρόεδρος κ. Ανδριανός Μιχάλαρος απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς σχολιάζει τις πρώτες οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, σημειώνοντας τα ακόλουθα:
«Το πρώτο δείγμα διαχείρισης της εξουσίας από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται να εξελίσσεται θετικά προς τις επιχειρήσεις και ειδικά τις βιοτεχνίες, οι οποίες δέχθηκαν το βάρος των φορολογικών επιβαρύνσεων και φοροδοτικών υποχρεώσεων κατά τη λεγόμενη «μνημονιακή εποχή.

Η αγορά χρειάζεται μια κυβέρνηση αλλά κι έναν κρατικό μηχανισμό που θα λειτουργεί με ευελιξία και ρεαλισμό στους ρυθμούς της. Χάσαμε αρκετό χρόνο και τώρα πρέπει να μαζέψουμε ζημιές, ώστε να μπούμε στην πραγματική ανάπτυξη. Υποστηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας κάθε πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ανάπτυξη, ευημερία, περισσότερη εργασία στη χώρα μας.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προγραμματίσουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενημερωθούμε ενδελεχώς σχετικά με τις αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζουν τις βιοτεχνικές δραστηριότητες και όσους ασχολούνται μ’ αυτές».