Αιφνιδιαστική ακύρωση εγκυκλίου από τον Βρούτση – Απορίες και προβληματισμός

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν από την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να ανακαλέσει εγκύκλιο που προέβλεπε απλοποίηση των διαδικασιών απόδοσης ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ, με το επιχείρημα ότι προωθήθηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το tweet του Γιάννη Βρούτση

«Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε εγκύκλιο διάτρητη & αντίθετη στο νόμο που παρείχε ΑΜΚΑ με αυθαίρετο τρόπο στους κατοίκους τρίτων χωρών!Οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπ Εργασίας ήταν αντίθετες & διαφωνούσαν! Την κατάργησα αμέσως! Η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!», έγραψε ο κ. Βρούτσης.

Και ενώ το ΚΙΝΑΛ σπεύδει να χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή ως ρατσιστική και απάνθρωπη, εύλογα δημιουργείται προβληματισμός για την ορθότητα αυτής της ενέργειας, καθώς δείχνει να έχει ίχνη “συντηρητικής κομματικής γραμμής” και ιδεοληψίας επειδή την εγκύκλιο είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι στόχος της εγκυκλίου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η άντληση ψήφων, μιας και η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων που θα είχαν ωφέλη από την απλοποίηση των διαδικασιών, δεν διατηρούν το δικαίωμα του “εκλέγειν”, αλλά της ευκολότερης και νόμιμης πρόσβασής τους κυρίως στην εργασία αλλά και σε υπηρεσίες της Υγείας. Χωρίς ΑΜΚΑ δεν μπορείς να κάνεις καμμία εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας!

Η ανάκληση της εγκυκλίου στοχοποιεί κυρίως μετανάστες, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και πρόσφυγες που έχουν κάνει αίτηση διεθνούς προστασίας.