«Κυριάκος Μητσοτάκης: ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει ανάψει τις μηχανές στο φουλ», σχολιάζει η Ελένα Σμιθ σε άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε καταξιωμένους πολιτικούς, τεχνοκράτες και μεταρρυθμιστές για να ηγηθούν της πρώτης μεταμνημονιακής κυβέρνησης, αναφέρει το άρθρο, συμπληρώνοντας: «Οι υπουργοί όχι μόνο θα θέτουν στόχους, αλλά θα ελέγχεται και η πρόοδός τους».
Σε μια εποχή που το φαίνεσθαι είναι το παν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας πρώην τραπεζίτης, έχει κάνει τα πάντα για να δώσει έναν νέο τόνο έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια συχνά επεισοδιακής διακυβέρνησης από τον αριστερό προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.
Για πολλούς, επισημαίνει η Σμιθ, το νέο στυλ δεν είναι μόνο συμβολικό. Η πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα θεωρείται η αρχή μας νέας εποχής, το πέρασμα του ψυχολογικού ορίου έπειτα από μια δεκαετή ύφεση εξαιτίας της λιτότητας, προγράμματα διάσωσης, ακραία κόμματα και μίας παρά λίγο χρεοκοπίας.
«Είναι σχεδόν σαν να θέλει να κυβερνήσει την Ελλάδα σαν ένα επιχειρηματικό πρότζεκτ, με τον κίνδυνο να προσβάλει κάποιους από την παλαιά φρουρά στο κόμμα του», σχολιάζει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής μιλώντας στην Ελένα Σμιθ.
«Φιλοσοφία του είναι ο φιλελεύθερος προοδευτισμός. Πιστεύει στο κοινωνικό κράτος, την υγειονομική κάλυψη για όλους, και σε υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες, αλλά παράλληλα στη δημιουργικότητα της αγοράς», επισημαίνει ο Παύλος Ελευθεριάδης καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Η σκέψη του και οι ευαισθησίες του ανήκουν περισσότερο στο κέντρο παρά στη δεξιά. Είναι διατεθειμένος να πειραματιστεί, να καινοτομήσει, να αναλάβει ρίσκα», τονίζει ο ίδιος.